videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Opozicija: Dodikova svađalačka politika doživjela krah

Na Escobarove izjave ubrzo je stigao odgovor Dodika. Kaže da nije prijatno biti pod sankcijama, ali da nije zabrinut. Escobara je optužio i za špekulativne poslove u Crnoj Gori, opisujući ga kao osobu koja ima potencijal da naredi da neko bude likvidiran. Govorio je Dodik naširoko i o drugim temama, kao i predstavnici opozicije. Ipak najaktuelnija, vraćaju li se u institicije države ili ne?

Vikend sastanak Aleksandra Vučića i Milorada Dodika čini se da je donio još više zabune kada je riječ o političkim prilikama u BiH. Prema riječima opozicije, Dodik se povlači iz prethodnih dogovora.

Ipak, Dodik danas otklanja dileme. Kaže, ostaje pri politici vraćanja nadležnosti Republici Srpskoj, kako je to odlukom potvrdila Narodna skupština, dok god ne bude riješen problem nametnutog Inzkovog zakona. Predstavnici iz Republike Srpske će ići na sjednice, samo kada je to u interesu RS.

„Moguće je da će doći do jednog prijedloga u kome će se referirati na način kako su urađene te izmjene i dopune zakona. O tome ćemo razgovarati u narednim danima sa svim faktorima. Tek onda kada se otklone te okolnosti vezane za zaključak NSRS-a, možemo da se vratimo punom snagom u rad institucija. Mada, ne vjerujemo ni da će eventualno nakon te pozicije biti moguće napraviti neke pomake koje neki očekuju”, kaže Dodik.

Iz opozicije kažu, za njih je neprihvatljivo da Dodik sam procjenjuje šta je od interesa za RS. Jedino mjesto gdje treba do dođe do dogovora je Narodna skupština RS-a, poručuje Mirko Šarović.

„Dodik nas je uveo u cijelu ovu krizu u kojoj je na djelu pogubna politika i mora na neki način da se sam iz ovoga vadi. Mi ćemo da kažemo ono što mislimo da treba da kažemo, da je sve ovo loše što se desilo, da smo izgubili sve ovo vrijeme“, ističe Šarović.

„Pokazatelj da je Dodikova svađalačka, galamdžijska politika sukoba i tenzija doživjela krah. I koliko ja vidim, Dodik i SNSD se vraćaju u zajedničke institucije BiH pognute glave svojim prijateljima iz SDA i svom drugu Bakiru Izetbegoviću“, navodi predsjednik PDP-a Branislav Borenović.

Kako kaže, još nije riješen problem zbog Krivičnog zakona BiH, a nema ni odluke Narodne skupštine o povratku predstavnika iz RS-a u institucije BiH. A danas je otvoreno i pitanje ko je stvarni autor zaključaka koje je tada usvojio Parlament RS-a.

„Ove zaključke koje je donijela Narodna skupština o učešću naših predstavnika u zajedničkim institucijama pisao je Šarović u značajnom obimu, a sva galama se svalila na mene. Ne bježim od toga“, tvrdi Dodik.

„Oni su sazivači, inicijatori i predlagači cijelog tog paketa. Moram priznati da sam iznenađen da sada pokušavaju da se kriju iza opozicije“, kaže Šarović.

Ponovo nije manjkalo ni drugih optužbi na relaciji Dodik - opozicija, ali ipak Dodik kaže da će i s njima razgovarati o uslovima povratka u institucije Bosne i Hercegovine.

federalna.ba

Milorad Dodik
Milorad Dodik CIK BiH izbori
0 18.05.2022 20:14
Milorad Dodik Predsjedništvo BiH
0 17.05.2022 12:22
Milorad Dodik SNSD
0 13.05.2022 19:40
Milorad Dodik Šefik Džaferović Zoran Tegeltija Christian Schmidt
0 12.05.2022 17:15