videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

"Oni koji se igraju sa secesijom snosit će velike posljedice"

Bosna i Hercegovina i njeni građani nikada nisu imali ovako velike šanse koje im se pružaju, ali nikada nisu imali ni ovako velike izazove s kojim se suočavaju, poručio je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt nakon sjednice Vijeća za implementaciju mira (PIC).

"Međunarodna zajednica je odlučna u svojoj namjeri da podržava Bosnu i Hercegovinu onoliko dugo i onoliko intenzivno koliko to bude potrebno. Usaglasili smo se oko ovoga na nekoliko sastanaka koje smo održali na oba dana sjednice i želio bih iskoristiti priliku da kažem da smo zaista imali intenzivnu podršku u protekla dva dana, podršku aktivnostima i radu visokog predstavnika. Razgovarali smo o nekoliko važnih pitanja, a jedno od tih pitanja je bilo kako vratiti povjerenje birača u izborni sistem", rekao je Schmidt u obraćanju novinarima.

Naglasio je da integritet izbornog procesa u BiH mora biti ojačan, dodajući da je svjestan da je to predmet rasprava.

"Integritet jeste bio na odgovarajućem nivou u proteklim izbornim ciklusima. Integritet izbornog procesa je jedan od najvažnijih uslova za Bosnu i Hercegovinu i za njen napredak ka evropskim integracijama. Zato smo na sjednici pozdravili opredjeljenje Vijeća ministara i koalicionih partnera da nastave sa reformama, uključujući i reforme u vidu implementacije jačeg integriteta izbornog procesa. Upravni odbor je također naglasio i neke druge zadatke koje organi vlasti moraju ispuniti, a to je napraviti konkretne rezultate u implementaciji 14 ključnih prioriteta i naći održivo rješenje pitanja raspodjele državne imovine", kazao je Schmidt.

Dodao je da je to jedan od zadataka koji imaju u okviru programa 5+2.

"Dakle, raspodjela između državnog nivoa i drugih nivoa vlasti, te usvajanje državnih zakona kojim će se ovo pitanje regulirati. Ali, pri tome je potrebno imati jedan fer pristup, što znači da niko neće biti isključen u okviru ovih aktivnosti", rekao je Schmidt te naglasio:

"Zabrinuti smo zbog nepoštivanja ljudskih prava, zabrinuti smo zbog nepoštivanja prava manjina i također imali smo i neke slučajeve koji su spomenuti, a koji se tiču nepropisnog djelovanja i ponašanja organa vlasti pogotovo u Republici Srpskoj. Molio bih da me pogrešno ne shvatite, dakle dosta se razgovaralo na ovu temu i dosta je bilo intenzivnih rasprava sa predstavnicima Upravnog odbora i zemalja koje čine taj odbor, uključujući i glavne međunarodne organizacije koje djeluju u Bosni i Hercegovini, a to su Ujedinjeni narodi, vijeće Evrope i druge organizacije i partneri."

Schmidt je potom podsjetio da je Bosna i Hercegovina već dobila kandidatski status za članstvo u Evropskoj uniji.

"Ova zemlja i njeni građani nikada nisu imali ovako velike šanse koje im se pružaju, ali nikada nisu imali ni ovako velike izazove s kojim se suočavaju. Prvo moramo osigurati da se iskoristi momentum koji je postignut u radu organa vlasti i molim ih da nastave s tim", kazao je visoki predstavnik.

Istakao je također da Bosna i Hercegovina ipak mora ispuniti uvjete na putu ka EU.

"Ponekad sam iznenađen da neki povezuju pitanje državne imovine sa nekim drugim temama. Govorimo o državnoj imovini koja se može nalaziti bilo gdje. Pitanje državne imovine je bez problema riješeno u svim drugim državama koje su nastale nakon raspada bivše Jugoslavije. Također, pravne stručnjake i političare koji govore o ovoj temi treba podsjetiti da postoji Sporazum o sukcesiji iz 2001. godine koji su potpisale pet država, odnosno republika bivše Jugoslavije, a taj sporazum je potpisala između ostalog i Bosna i Hercegovina kao i Hrvatska, Slovenija, Makedonija i Jugoslavija u to vrijeme, koja se sastojala od Srbije i Crne Gore", naveo je Schmidt te dodao:

"To predstavlja osnovu sa koje smo počeli naše aktivnosti. Obavijestio sam Upravni odbor PIC-a da imamo tehničku radnu grupu stručnjaka koji rade na ovom pitanju u nastojanju da pronađu rješenje koje će biti prihvatljivo za građane. Nisam ovdje da zadovoljim bilo kojeg predsjednika entiteta, ili vidjeli smo kako je neko iz Republike Srpske tražio podršku Vladimira Putina, a bolje bi bilo da je pitao građane RS-a šta oni misle o tome i kada će se ukloniti prepreke koje stoje na putu investicija u RS-u. Dobio sam jedinstvenu podršku na nivou Upravnog odbora i mi ćemo nastaviti sa rješavanjem ovog pitanja jer se radi o tehničkom pitanju. Nakon što ova grupa eksperata završi posao, dat ćemo preporuke organima vlasti u Bosni i Hercegovini da oni preuzmu preporuke i nastave rješavati ovo pitanje. Nema tu puno tajni, radi se o nečemu što je otvoreno i transparentno pitanje."

federalna.ba/AA

Christian Schmidt PIC
Vijeće za provedbu mira Vijeće za provođenje mira PIC PIK
0 16.07.2024 20:47
Christian Schmidt Nenad Stevandić
0 03.07.2024 19:52