videoprilog Nađe Ridžić (Dnevnik 2)

Okončani 37. Zijini susreti, najbolja priča 'Ostavljeni'

Središnji dio ovogodišnje trideset i sedme po redu književno-kulturne manifestacije Zijini susreti okončan je dodjelom nagrada za najbolju kratku priču. Ovogodišnji susreti obilježeni su pričama s ratnom tematikom, a stručni žiri najboljom je proglasio pripovijetku „Ostavljeni“ autora Stanka Krnjića iz Hrvatske. Inače, manifestacija se održava u čast književnika i antifašiste Zije Dizdarevića, koji je u dvadeset i šestoj godini ubijen u Jasenovcu.

Pandemijsko vrijeme, koje živimo već gotovo dvije godine, utjecalo je kako na organizaciju ove tradicionalne mafestacije tako i na broj pristiglih prijava na raspisani najtječaj za kratku priču. No, članovi stručnog žirija stava su da su ovogodišnji radovi, ipak, najkvalitetniji.

„Stotine priča nam se prijavljuje zadnjih deset godina, ove godine došlo trideset. Moram vam reći da smo s tih trideset imali možda najkvalitetniji korpus priča ove godine“, kaže predsjednik žirija Edin Pobrić.

Ono što posebno ističu je činjenica da je među pristiglim pričama najveći broj s ratnom tematikom, što najbolje govori u kakvom vremenu živimo. Jer samo do prije nekoliko godina među više od stotinu pristiglih radova ratnom tematikom bavio se tek mali broj. No, možda je pisanje i način da se oslobodimo trauma rata, kaže Stanko Krnjić, autor autobiografske, prvonagrađene pripovjetke pod nazivom „Ostavljeni“.

„Devedeset druge sam bio u Hrvatskoj vojsci i ovo je jedan događaj koji je obilježio puno toga u meni. Nažalost, malo je fikcije u ovoj priči. Onaj ko bude čitao ovu priču vidjet će koliko je to bilo potresno i, nažalost, ja sam se našao na tom mjestu“, priča Krnjić.

Biti najbolji na najznačajnijem bosanskohercegovačkom književnom natječaju znači mnogo, posebno zbog činjenice, kako reče Edin Pobrić, što je Zija Dizdarević, iako je živio vrlo kratko, jedan od najtalentovanijih pripovjedača u regionu. Njegovo pripovjedanje, ali i način na koji je prekinut njegov književni rad i život obavezuju.

„Možda nam nikad nisu bili važniji Susreti 'Zija Dizdarević' kao ovih godina kada živimo u jednom haotičnom, traumatičnom, šiznutom vremenu i kad je fašizam svakodnevna pojava u našem društvu“, poručuje Hadžem Hajdarević, predsjednik Programskog savjeta.

A protiv takve pojave, u čast književnika i antifašiste Zije Dizdarevića, Fojničani istinski istrajavaju Zijinim susretima, koji će kažu trajati uprkos kako pandemijskom tako i onom haotičnom vremenu u kojem, nažalost, živimo.

federalna.ba

Fojnica Zija Dizdarević
Siročad Pločari Polje Fojnica djeca
0 12.03.2022 18:51
MUP SBK krađa novca Fojnica džamija
0 09.03.2022 09:33
medvjedica Fojnica Pionirska dolina Busovača
0 04.03.2022 22:28
Fojnica Reumal
0 28.01.2022 17:35
Fojnica fra Mirko Majdandžić Mirko Majdandžić Božić
0 25.12.2021 19:53
Zija Dizdarević
0 14.11.2021 17:21