Održana konferencija o ulozi Parlamentarne skupštine BiH u procesima održivog razvoja u BiH

Održana konferencija o ulozi Parlamentarne skupštine BiH u procesima održivog razvoja u BiH

Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) organizirala je danas, uz podršku Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini, konferenciju pod nazivom 'Uloga Parlamentarne skupštine BiH u postizanju održivog razvoja BiH' s ciljem promoviranja i jačanja uloge Parlamentarne skupštine BiH u procesima održivog razvoja u BiH.

Konferencija je bila prilika da brojni učesnici obave raspravu o uključivanju pitanja održivog razvoja u zakonodavne i budžetske okvire te da podijele iskustva u kontekstu razumijevanja direktnih poveznica između evropskih integracija i Agende 2030. kao globalnog sporazuma kojim se utvrđuje univerzalni, sveobuhvatni program djelovanja za sve zemlje, uključujući i njihove nacionalne politike.

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Marinko Čavara i predsjedavajuća Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj PSBiH Ermina Salkičević - Dizdarević istaknuli su da je današnja konferencija prvi korak ka uvođenju održivog razvoja u radne procedure PSBiH, te kazali da je transformacija naših zakonodavnih okvira nužna kako bismo osigurali prosperitet za sadašnje i buduće generacije.

Naglasili su i to da realizacija ciljeva održivog razvoja predstavlja strateški cilj Bosne i Hercegovine, te podsjetili prisutne da je Vijeće ministara BiH 2021. godine usvojilo Okvir za realizaciju Ciljeva održivog razvoja u BiH, kojeg su, kako su apostrofirali, prethodno usvojile i vlade na drugim nivoima vlasti.

Ta činjenica, prema njihovim riječima, jasno pokazuje čvrstu opredjeljenost naše zemlje ka održivoj budućnosti i jačanju međunarodne saradnje na rješavanju stalnih i globalnih izazova.

Istaknuli su da je pristupanje Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji sveobuhvatni prioritet za našu državu, a da su ciljevi održivog razvoja u samom centru politika Evropske unije i njenih država članica. S tim u vezi, kazali su da će aktivnosti institucija BiH u ovim paralelnim procesima biti potpuno komplementarne.

Učesnicima konferencije obratila se i rezidentna koordinatorica Ujedninjenih nacija u Bosni i Hercegovini Ingrid Macdonald, zamjenik šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Adebayo Babajide, te generalni direktor Švedske razvojne agencije (SIDA) Jakob Granit.

Oni su govorili o važnosti realizacije ciljeva održivog razvoja, koji, kako su kazali, predstavljaju sveobuhvatan plan za stvaranje bolje i održive budućnosti za cijeli svijet, te daju smjernice za suočavanje sa globalnim izazovima, uključujući siromaštvo, nejednakost, klimatske promjene, degradaciju biodiverziteta i mnoge druge.

Prema njihovim riječima, Agenda 2030. i ciljevi održivog razvoja prevashodno se zasnivaju na principu „niko ne smije biti isključen“ kojim se, kako su potcrtali, nastoje eliminirati svi uzroci nejednakosti i diskriminacije u svim oblicima i prema kojem su ljudi, prosperitet, mir, partnerstvo i briga za planetu Zemlju u središtu bolje i zajedničke budućnosti.

U diskusijama tokom konferencije učesnici su dali punu podršku radu SDG vijeća BiH u implementaciji dokumenta “Okvir za realizaciju ciljeva održivog razvoja BiH”, te ukazali na potrebu da Vijeće ministara BiH učini dodatne napore za usvajanje finansijskog okvira za ostvarivanje ciljeva održivog razvoja u BiH.

Također su naglasili da je potrebno izvršiti analizu komplementarnosti zahtjeva, koji proizilaze iz procesa evropskih integracija i ciljeva održivog razvoja odnosno Agende 2030.

- U smjernicama sa konferencije, kojima će se u budućnosti posvetiti značajna pažnja i o kojima će se razgovarati na narednim sjednicama Zajedničke komisija za ekonomske reforme i razvoj PSBiH, istaknuta je i potreba da se, u vezi sa ulogom PSBiH u realizaciji ciljeva održivog razvoja, koriste i iskustva parlamenata zemalja u okruženju - saopćio je Sektor za odnose s javnošću PS BiH.

federalna.ba/Fena

PSBiH