Odata počast ubijenim tokom dženaze na mezarju Budakovići 1993. godine
(Izvor: Fena/Služba za protokol i press KS)

Odata počast ubijenim tokom dženaze na mezarju Budakovići 1993. godine

Polaganjem cvijeća i odavanjem počasti danas je obilježena 31 godina od ubistva 10 građana na mezarju Budakovići, a koje je počinio agresor tokom opsade Sarajeva u periodu od 1992. do 1995. godine. 

Na taj dan, 1993. godine s položaja agresorske vojske ispaljena je minobacačka granata koja je pala na groblje Budakovići, na kojem je u tom momentu bila dženaza. Usljed eksplozivnog i rasprskavajućeg dejstva granate ubijeno je 10 osoba - Edhem Borovina, Salko Bradić, Osman Curić, Asim Džaferović, Amir Džanko, Asim Konaković, Sejdalija Kurtić, Kasim Pintol, Smail Sarač i Began Sarajkić, a teže i lakše su ranjene tri osobe. 

Uime Kantona Sarajevo, sekretarka Ministarstva privrede Elma Perteši-Žunić položila je cvijeće i prigodnim govorom obratila se okupljenim. 

- Danas se prisjećamo ovih žrtava i govorimo o njima jer je to jako važno, ne samo zbog prošlosti i sadašnjosti, nego posebno zbog budućnosti; potrebno je stalno govoriti o tome kako se takav gnusan čin ne bi ponovio ni ovdje niti nigdje na svijetu. S toga, treba stalno podsjećati na hiljadodnevnu opsadu Sarajeva u kojoj su njegovi građani bili izloženi nadljudskim patnjama, kada su bili gladni, žedni, promrzli,... a najgore od svega je, usudila bih se reći, bila činjenica da su bili izloženi stalnim granatiranjima i snajperskim djelovanjem čime je ubijeno više od 12 hiljada građana Sarajeva a od toga više od 1.600 djece. Neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol niti vjersku i nacionalnu pripadnost - poručila je, između ostalog, Perteši-Žunić.

Kako je dodala, bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana.

- Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideja suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. A da bi to bilo tako pravda mora biti zadovoljena i počinioci tih strašnih zločina, pa i ovog koji danas obilježavamo moraju biti adekvatno kažnjeni - navela je Perteši-Žunić.

Osim delegacije Kantona Sarajevo, cvijeće su danas položili i odali počast i porodice ubijenih, delegacija Grada Sarajeva predvođena dogradonačelnikom Samirom Avdićem, delegacija Općine Stari Grad, predstavnici Unije civilnih žrtava rata KS, učenici OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“, saopćila je Služba za protokol i press KS.

federalna.ba/Fena

godišnjica
tarčin masakr škola godišnjica
0 17.07.2024 13:02
Turska Recep Tayyip Erdoğan puč godišnjica
0 15.07.2024 13:45
genocid grobovi godišnjica Srebrenica Tomo Vukšić
0 10.07.2024 08:33
masakr Dobrinja godišnjica
0 18.06.2024 13:30