Odabrana porota za suđenje Bidenovom sinu Hunteru
(Izvor: Fena/Arhiva)

Odabrana porota za suđenje Bidenovom sinu Hunteru

Odabir porote završen je u ponedjeljak na saveznom suđenju za nelegalno posjedovanje oružja protiv Huntera Bidena, u sudskom procesu velikog publiciteta u kome se 54-godišnjak suočava s optužbama za kupovinu i posjedovanje oružja dok je koristio drogu. Očekuje se da će uvodne riječi početi u utorak.

Suđenje predstavlja prvi put da se dijete aktuelnog američkog predsjednika suočava s krivičnim progonom, a odvija se u jeku burne izborne godine s republikancima koji su željni da skinu fokus s optužnice za krivično protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i prikažu porodicu Biden kao korumpiranu.

Hunter je jedini preživjeli sin predsjednika Joa Bidena i jedini je preostali preživjeli u saobraćajnoj nesreći u kojoj su poginule prva supruga i kćer Joea Bidena. Brat Huntera Bidena, Beau Biden, također je preživio nesreću, ali je umro u 46 godini od raka mozga.

Nakon što je diplomirao na Pravnom fakultetu Yalea, Hunter je radio kao advokat i lobista. Ima tri odrasle kćerke iz prvog braka s Kathleen Buhle i jednog sina sa sadašnjom suprugom Melissom Cohen.

Hunterova zloupotreba opojnih supstanci eskalirala je nakon smrti njegovog brata 2015. godine, prema njegovim vlastitim tvrdnjama, a on kaže da se 'skinuo' s droga 2019. godine.

Njegovi prekomorski poslovi u Ukrajini i Kini dugo su bili meta republikanaca, koji su bez dokaza tvrdili da je predsjednik imao finansijsku korist od Hunterovih poslovnih kontakata.

Komitet za nadzor i odgovornost Zastupničkog doma nastavlja istraživati „domaće i međunarodne poslove“ porodice Biden kako bi utvrdio da li je porodica Biden na meti stranih aktera, da li je predsjednik kompromitovan i da li je američka sigurnost ugrožena.

Optužbe protiv Huntera odnose se na kupovinu oružja u Delavereu 2018. Također se suočava s optužbama za porez.

Godine 2019., američki oblasni tužilac Delawarea, David Weiss, zajedno s federalnim organima za provođenje zakona, počeo je istragu „navoda o kriminalnim radnjama“ Huntera, prenosi Reuters.

federalna.ba/Fena

suđenje
Milorad Dodik Miloš Lukić suđenje
0 22.05.2024 20:02
suđenje princ Njemačka
0 21.05.2024 11:19
Tužilaštvo BiH početak suđenje Srebrenica
0 16.05.2024 14:01
Gerard Depardieu suđenje
0 30.04.2024 13:05