Obilježena 29. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Raštanima kod Mostara
(Izvor: AA)

Obilježena 29. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Raštanima kod Mostara

Učenjem fatihe i polaganjem cvijeća pored spomen-obilježja u kompleksu džamije u Raštanima pokraj Mostara, obillježena je 29. godišnjica zločina na Bošnjacima koji su počinili pripadnici Hrvatskog vijeća obrane.

Tog 24. augusta 1993. pripadnici HVO-a ubili su devetero civila, među kojim troje djece uzrasta od devet do 12 godina, te masakrirali sedmoricu pripadnika Armije Republike Bosne i Hercegovine, koje su prethodno zarobili.

O ovom zločinu se dosad nije mnogo govorilo u javnostu, a godišnjice su skromno obilježavane, međutim ove godine stanovnici Raštana su odlučili obilježavanje podići na viši nivo, javlja Anadolu Agency (AA).

“Izuzetno mi je drago što smo ove godine godišnjicu zločina nad našim komšijama organizovali na mnogo višem nivou uz prisustvo brojnih uglednih gostiju iz javnog života Mostara i Hercegovine. Svima hvala na dolasku. Dosad smo učili dove na današnji dan, prisjećajući se ubijenih, ali nikad na način kao danas“, rekao je član Organizacionog odbora današnjeg obilježavanja Ibro Dumpor.

Đena Beglerović - Mujić prije 29 godina u jednom danu izgubila je pet članova porodice – oca Uzeira, majku Ćeru i tri sestre – Fadilu, Edinu i Šaćiru koja je imala 12 godina.

“Nisam ostala sama. Brat je uspio preživjeti, i to tako što je jedva izvukao živu glavu. Teško mi je nakon 29 godina. Teško je i u dvije-tri rečenice sažeti osjećaje kroz tih 29 godina. Ne daj Bože, nikome! Ne daj Bože, da neko osjeti moju bol i da se ikom takvo nešto ponovi. Dobro znamo šta se desilo i ko je učestvovao u zločinu“, kaže Džena.

Bol je svake godine veća, današnji datum je najteži u godini, ali Džena ispred džamije u Raštanima šalje poruku mira.

“Ne širimo mržnju. Nije lako izgubiti svoje najbliže. Ja sam i nakon rata ostala bez kćerke koja je imala 25 godina, ali moramo nastaviti dalje, boriti se i živjeti, uz Božiju pomoć. Nikada ne smijemo i nećemo zaboraviti, ali svakome ko je to zaslužio hoćemo pružiti ruku“, kaže nam.

Porodice žrtava zločina u Raštanima posebno boli činjenica da za ovaj zločin nikad niko nije osuđen. Kao i u mnogo slučajeva dosad, potpuno su zakazali i tužilaštva i sudovi.

“Nemoćna sam po tom pitanju. Teško nam je i što se o ovom zločinu u javnosti mnogo manje govori nego o svim drugim. U svoj ovoj tuzi, drago mi je što se ove godine prisjećamo na drugačiji način nego ranije. Ne smije se zaboraviti zbog naše djece, unuka... Mnogo je šehida, mnogo civilnih žrtava, mnogo ratnih vojnih invalida“, istakla je Beglerović – Mujić.

Za posmrtnim ostacima oca i danas traga.

U prvostepenoj presudi u predmetu protiv Mladena Naletilića zvanog Tuta i Vinka Martinovića zvanog Štela, bivših komandanata jedinice “Kažnjenička bojna”, navodi se da je krajem augusta 1993. kontrolu nad Raštanima preuzelo Hrvatsko vijeće obrane. Nedavno preminuli Naletilić ranije je osuđen na 20 godina zatvora zbog ratnog zločina nad civilima sa područja Mostara. Među jedinicama koje su ulazile u kuće, upravo se spominje “Kažnjenička bojna”. Kuće u Raštanima su zapaljene, a veća grupa Bošnjaka je odvedena u logor “Heliodrom”.

federalna.ba/AA

zločin Raštani godišnjica
Manjača logor logoraši Banja Luka godišnjica
0 20.11.2022 12:48
Fojnica fratri ubistvo godišnjica
0 13.11.2022 15:12
Banja Luka godišnjica zemljotres
0 27.10.2022 09:53
Vlada Tuzlanskog kanton 2. korpus Armije RBiH godišnjica obilježavanje
0 29.09.2022 19:30