Novi poslanici Predstavničkog doma PFBiH  preuzimaju mandate
(Izvor: Arhiva)

Novi poslanici Predstavničkog doma PFBiH preuzimaju mandate

Za danas je zakazana konstituirajuća sjednica Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Početak sjednice je predviđen u 11.00 sati kada će biti upriličeno uručivanje certifikata o izboru za poslanike u Predstavnički dom i potpisivanje izjave o prihvatanju mandata.

U Predstavničkom domu Parlamenta FBiH ukupno ima 98 mandata. Prema potvrđenim rezultatima Opštih izbora u BiH, koje je 2. novembra objavila Centralna izborna komisija, SDA je osvojila 26 mandata u Parlamentu Federacije BiH, slijede SDP BiH i koalicija okupljena oko HDZ-a BiH sa po 15 mandata, te Željko Komšić - DF za građansku državu sa 12, dok je Koaliciji "Povjerenje" pripalo sedam mandata.

Naša stranka je u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH osvojila je šest mandata, NES - za evropsku BiH pet, Stranka za BiH četiri, a HDZ 1990 tri mandata. Po jedan mandat osvojili su Pokret demokratske akcije, Bosanskohercegovačka inicijativa - Fuad Kasumović, Hrvatska republikanska stranka, Hrvatski nacionalni pomak /HNP/ i POMAK - Pokret za modernu i aktivnu Krajinu.

Za konstituirajuću sjednicu predložen je dnevni red na kojem je izbor privremenih komisija Predstavničkog doma (izbor Privremene mandatno-imunitetske komisije, izbor Privremene komisije za izbor i imenovanje, te izbor Privremene administrativne komisije).

Predviđen je i izbor rukovodstva Predstavničkog doma Parlamenta FBiH, odnosno izbor predsjedavajućeg, dva potpredsjedavajuća i izbor radnih tijela Predstavničkog doma Parlamenta FBiH.

federalna.ba/Fena

Parlament FBiH konstituirajuća sjednica
Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH budžet proračun
0 26.01.2023 20:50
Mirjana Marinković-Lepić Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH
0 26.01.2023 17:07
Fadil Novalić Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH
0 26.01.2023 17:06
Lidija Bradara Zastupnički dom Predstavnički dom Parlament FBiH
0 26.01.2023 17:04
Predstavnički dom Parlament FBiH sjednica budžet
0 26.01.2023 11:39