videoprilog Mime Golubić (Dnevnik 2)

Novi datum za dan RS-a - vezivanje za Srbiju ili bijeg od odluka Ustavnog suda BiH?

Od najave razdruženja do poštivanja odluka Ustavnog suda BiH - rezime je Dodikovog susreta s Putinom. Uoči tzv. svesrpskog sabora, stiže i nova ideja. Dan RS-a, umjesto 9. januara, mogao bi biti obilježavan kada i Dan državnosti Srbije. Cilj - jedinstvo sa Srbijom ili, pak, poštivanje Ustavnog suda BiH?

Secesionističke prijetnje, raskidanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, negiranje genocida, a veličanje svega sa prefiksom ruski. Milorad Dodik ponovno u Rusiji, u starom poznatom maniru. Poruke uvijek iste, na riječima uvijek snažniji nego na djelu. Bezbroj puta prijetio, jačao političke mišiće porukama straha, pa ton promijenio. Prva namjera - poljubiti Putina triput, propala. Nakon prvog poljupca, poljubio zrak. Od predsjednika Rusije dobio tek nekoliko minuta, iskoristio ih za redanje zahvala. U fokusu glasanje protiv Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

„Hvala vam za principijelno ponašanje i razumijevanje vezano za zasjedanje Generalne skupštine UN-a, mi imamo malo zadovoljstvo da to nije bila ni prosta većina zemalja, što govori da svijest o onome što se dešava na Balkanu raste“, kazao je Dodik.

Poruke mu uspio prenijeti, ali uvjerljiv nije bio. Dok Dodik planira referendum o nezavisnosti RS-a Putin upozorava - Rusija čvrsto stoji iza Dejtonskog sporazuma.

„Zahvalni smo vam na onome što radite na duhovnom planu, podržavajući naše odnose kroz Ministarstvo vanjskih poslova. Znate naš stav o Dejtonskom sporazumu, on je nepromijenjen. Oblasti koje su zapisane u ovim međunarodnim pravnim dokumentima su temelj za njegov razvoj i jačanje“. kazao je Putin.

Jačanje, a ne raskidanje. Najbitniju podršku Dodik u rukama nema. U najavi samo još jedna propala prijetnja otcjepljenjem. Dok čezne za jednom idejom, provodi u djelo ono što može - pa blokira državne institucije, evropski put BiH i NATO integracije. Iako su do sada prijetnje ostale samo na najavi, nisu bezazlene.

„Treba shvatiti ozbiljno svaku prijetnju, posebno ako ta osoba ima preko 50 posto vlasti i vidimo da je zablokirala rad državnih institucija. Nesporno je da smo u krizi i svaki dan se dodaju nove teme koje uzrokuju tenzije umjesto nastavka EU puta“, upozorava Denis Hadžović, direktor Centra za sigurnosne studije BiH.

A, nastavak se ne nazire. Zeleno svjetlo Evropskog vijeća, otvaranje pregovora sa EU, pa blokada. Reformski zakoni na čekanju, državna koalicija ne zasjeda, usvajanje budžeta nas dijeli od Plana rasta. Sve pod palicom Milorada Dodika i sljedbenika njegove politike. Još jednom pokazali ko je kočnica i brana na putu za napredak naše zemlje.

„To što on radi u političkom smislu RS vuče u ćorsokak iz kog ja ne znam kako će izaći. Iskreno se nadam da će kod njega tako očajnog razum prevladati i da neće ući u tu vrstu ludila. Ako uđe, potpuno sam siguran da će u najkraćem roku biti efikasno riješeno“, kaže predsjedavajući Zastupničkog doma FBiH Dragan Mioković.

U najkraćem roku, Dodik bi ujedinio RS sa Srbijom. Bar po datumima. Neustavni dan RS mogao bi biti obilježen na Dan državnosti Srbije – 15. februara. 9. januar dva puta je proglašen neustavnim praznikom. Dodik se želi vezati za Srbiju ili pokušava pobjeći od odluka Ustavnog suda BiH?

„Time se šalje poruka da je srpski narod jedinstven - nema bosanski ili ovaj-onaj“, ističe Dodik.

I sve to uoči tzv. svesrpskog sabora - jedan narod, jedan sabor. A, mi pitamo – može li srpsko jedinstvo stati u dvije delegacije? Entiteta RS-a i Srbije? Jesu li zaboravili ili odustali od Srba na Kosovu?

federalna.ba

Dan RS Milorad Dodik Vladimir Putin
Milorad Dodik Miloš Lukić Srebrenka Golić
0 17.07.2024 20:21
Milorad Dodik Miloš Lukić Srebrenka Golić
0 17.07.2024 19:12
Milorad Dodik Sud BiH Miloš Lukić Srebrenka Golić
0 17.07.2024 15:30
Milorad Dodik Sud BiH Miloš Lukić odbrana svjedoci
0 17.07.2024 08:19