Nove fotografije najvećeg Jupiterovog mjeseca
(Izvor: AP)

Nove fotografije najvećeg Jupiterovog mjeseca

Nasina svemirska letjelica Juno osigurala je prve snimke najvećeg Jupiterovog mjeseca u posljednja dva desetljeća.

Juno je u ponedjeljak zumirala ledeni Ganimed, prošavši udaljenost od 1.038 km. Posljednji put svemirska letjelica toliko se približila 2000. godine kada je Nasina letjelica Galileo prošla pored najvećeg mjeseca našeg Sunčevog sustava.

Nasa je u utorak objavila prve dvije Junone slike, ističući Ganimedove kratere i dugačke, uske prolaze koji su možda povezani s tektonskim rasjedima. Jedan pokazuje daleku stranu mjeseca, nasuprot suncu.

"Ovo je najbliže da je jedna svemirska letjelica došla do ovog mamutskog mjeseca u našoj generaciji", rekao je Junoin vodeći znanstvenik, Scott Bolton sa jugozapadnog istraživačkog instituta u San Antoniju. "Uzet ćemo si vremena prije nego što donesemo bilo kakve znanstvene zaključke, ali do tada se jednostavno možemo uživati u ovom nebeskom čudu - jedinom mjesecu u našem Sunčevom sistemu  većem od planeta Merkur."

Ganimed je jedan od 79 poznatih mjeseci oko plinskog diva Jupitera. Talijanski astronom Galileo Galilei otkrio je Ganimed 1610. godine, zajedno s Jupiterova tri najveća mjeseca.

Pokrenut prije deset godina, Juno je orbitirao oko Jupitera pet godina.

federalna.ba/AP

Jupiter Mjesec
Mjesec astronauti WhatsApp Netflix
0 26.05.2021 14:43
astronomi Mjesec
0 20.05.2021 15:18
Turska Recep Tayyip Erdoğan SpaceX Elon Musk svemir Mjesec
0 09.02.2021 21:29