videoprilog Alema Dedića (Federacija danas)

Novalić: Za projekat brze ceste Bihać – Cazin - Velika Kladuša na računu je već 100 miliona maraka

Premijer Federacije Fadil Novalić zajedno sa saradnicima danas je posjetio Unsko-sanski kanton. Razgovaralo se o sredstvima s federalnog budžeta koja su neophodna za veće infrastrukturne projekte. Aerodrom u Bihaću, brza cesta, Nacionalni park Una, ulaganja u poljoprivredu i zdravstvo – teme su o kojima se danas razgovaralo na radnim sastancima sa predstavnicima lokalne i kantonalne vlasti.

Za projekat brze ceste Bihać – Cazin - Velika Kladuša na računu je već 100 miliona maraka, a kako je danas rečeno, brza cesta bi trebala biti završena u narednih 8 godina. Federalni premijer Fadil Novalić ističe – sastanak je bio i više nego konstruktivan: „Govorili i o rokovima, aktivnostima i o novcu koji je jedini obezbijeđen, sve ostalo ide teže. Dogovorilo smo da otvorimo tu komunikaciju kako bi to išlo brže. Sumirao sam pomoć i grantove koje je Vlada FBiH dala u ovih 7 godina kada je u pitanju kanton, poljoprivreda, infrastruktura – sabrao sam 248 miliona maraka u mom mandatu što je po glavi stanovnika daleko najviše u Federaciji“.

Iako su sredstva stigla, još je to nedovoljno da bi razvoj Unsko-sanskog kantona išao bržim tempom. Ključno pitanje je vezano za rokove provođenja projekata na koje stanovnici ovog kantona čekaju godinama.

„Ako imamo brzu cestu Bihać – Cazin – Velika Kladuša koja je nama od strateškog razvoja i prioriteta, da jasno građanima pošaljemo poruku kad to mogu očekivati – prvi let, koji datum koja godina, ako je sve to kako je poredano“, ističe premijer USK-a Mustafa Ružnić.

Upravo je budući aerodrom bio glavna tema razgovora  Novalića i prvog čovjeka Bihaća Šuhreta Fazlića. U ovaj, za razvoj Unsko-sanskog kantona ključni projekat, do sada je iz Vlade Federacije uloženo gotovo 10 miliona maraka. Jučerašnjom odlukom, Federalna vlada je osigurala dodatnih 20 miliona.

„Već od danas uprava aerodroma može da počne sa eksproprijacijom zemljišta i to je za sve one koji nisu vjerovali u ovaj projekat – ovo je početak nove epohe kada je Aerodrom Bihać u pitanju“, kazao je Fazlić

Novalić ističe kako je optimist da će se taj projekat realizirati: „Mi stojimo na raspolaganju Gradu Bihaću i mislim da više nemamo prepreka kada je u pitanju infrastruktura – bilo da su u pitanju ceste, autoceste, industrijska zona, Aerodrom Bihać“.

U prethodnih sedam godina, podrška koju je Federacija osigurala za Bihać iznosi 41 milion maraka. U narednom periodu planirano je dodatnih 56, dok će najveći iznos od 38 miliona maraka biti namijenjen za izgradnju cesta što je i danas prezentirano.

federalna,ba

Fadil Novalić Mustafa Ružnić Šuhret Fazlić USK