videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Novalić i Dervišagić o zajedničkim projektima Vlade FBiH i Gradačca

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić posjetio je danas Gradačac. Radna posjeta značila je nekoliko susreta s predstavnicima vlasti. Fokus razgovora na razvoju potencijala grada da bi se u budućnosti doprinijelo razvoju privrede i ekonomije. Između ostalog, premijer je posjetio i borce Patriotske lige Gradačac, ali i Nogometni klub Zvijezda.

Na sastanku su analizirani projekti koje su Vlada Federacije BiH i Grad Gradačac ranije pokrenuli, a bilo je govora i o narednim aktivnostima koje će unaprijediti segmente života u ovom gradu. Iako Gradačac intenzivno koristi potencijale koje ima i važi za područje koje se kontinuirano razvija, prostora za poboljšanje ima.

“Uvijek se to u Gradačcu neizostavno vrti oko kule Zmaja od Bosne, vrti se i oko najvećeg spomenika borcima iz proteklog rata, najvećeg ljiljana u BiH. Razgovarali smo i o komunikacijama, industrijskim zonama tako da nam je sad jasnije šta su prioriteti kad je u pitanju odnos općine i odnos Vlade Federacije”, rekao je Novalić.

Takav odnos i lični uvid u stanje jednog grada ili općine najbrže donose rezultate i pozitivne promjene, rečeno je na sastanku. Poseban fokus prisutni su stavili na aktivnosti koje se tiču javnog poziva koji je raspisala Vlada Federacije, a koji je vezan za podršku nižim nivoima vlasti kroz kapitalne transfere.

“Očekujemo da dobijemo podršku za realizaciju projekta azbest cementa u Gradačcu te još nekih projekata na ovom području”, istakao je Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca (SDP).

Ovo su područja koja su, kada je u pitanju infrastruktura, daleko najefikasnija, kazao je premijer, zbog čega će u njih Federacija nastaviti aktivno ulagati. Ne treba zanemariti ni druge grane privrede i industrije koje se ovdje itekako razvijaju.

“Došli smo da vidimo šta je to što možemo završiti, da damo tome prioritet i šta je to što možemo otvoriti novo, a da također ima velike izglede da uspije”, poručio je Novalić.

“Zamolili smo i premijera da svojim autoritetom utječe da određene aktivnosti koje se tiču izdavanja građevinskih dozvola za realizaciju projekta rekonstrukcije starog grada u Gradačcu ubrzamo i da što ranije krenemo s tim projektom”, dodao je Dervišagić.

Ono na čemu još žele da se radi u Gradačcu jeste putna infrastruktura kojoj se do sada nije posvetilo dovoljno pažnje. No, to nije spriječilo ovaj grad da bude jedan od privredno i industrijski najrazvijenijih u Bosni i Hercegovini. U prilog tome govori i podatak da su privrednici iz ovog kraja prošle godine izvezli proizvode vrijedne oko pola milijarde maraka. Upravo zbog toga se otvara pitanje koliko ovakva područja mogu dodatno napredovati kada i ako saradnja nižih i viših nivoa vlasti urodi plodom.

federalna.ba/Azra Delmanović

Fadil Novalić Gradačac
Ambasada SAD Fadil Novalić Slobodan Stanković sankcije
0 03.10.2022 21:32
Fadil Novalić Slobodan Stanković
0 03.10.2022 16:45
Fadil Novalić Nević Polje-Vitez
0 29.09.2022 17:06
Fadil Novalić Denis Lasić tunel Ivan
0 23.09.2022 11:48
Fadil Novalić robne rezerve
0 16.09.2022 20:30