videoprilog Azre Delmanović (Federacija danas)

Otvoren Sajam šljive u Gradačcu, tri stotine izlagača iz pet zemalja

Tradicija održavanja gradačačkog sajma šljive duga je 49 godina. Iz godine u godine sajam broji sve više izlagača, kako domaćih, tako i inostranih što ovu manifestaciju izdiže u sam vrh zbivanja. Sajam je otvoren danas i trajat će četiri dana, a osim izložbenog dijela, podrazumijeva i niz okruglih stolova na kojima će se obrađivati značajne teme vezane za domaću proizvodnju. Događaj je ovo na koji se čeka tokom cijele godine, kažu domaćini.

Tri stotine izlagača iz pet zemlja predstavit će svoje proizvode, ali i razmijeniti iskustva sa drugima na ovogodišnjem Sajmu poljoprivrede i prehrambene industrije – Sajmu šljive u Gradačcu. Bogatstvo poljoprivredne proizvodnje i prirodni potencijali ovog mjesta sve više dolaze do izražaja, kažu domaćini, zbog čega je značaj ove manifestacije višestruk. Posebno ističu dio koji se odnosi na naučna – stručna savjetovanja.

„Imamo zanimljive teme, govorimo i o nedostatku radne snage jer nam je to danas definitinvo problem, govorimo o agroturizmu, o perspektivnim poljoprivrednim politikama i mislim da će se izlagači i gosti moći okoristiti predavanjima koja smo organizovali ove godine“, rekao je Ensar Mešanović, direktor Sajma šljive Gradačac.

„U Gradačcu su se po prvi put primijenile neke savremene agrotehničke mjere, na našim voćnjacima, na poljoprivrednim površinama, a onda su našli primjenu širom Bosne i Hercegovine“, istakao je Edis Dervišagić, gradonačelnik Gradačca (SDP).

Podrška i posjeta lokalnog stanovništva, ali i građana  iz cijele Bosne i Hercegovine od izuzetne je važnosti, jer prethodne godine su donijele mnogo štete proizvođačima koju je, zajedničkim snagama, potrebno nadoknaditi. Mnogi nisu ni svjesni koliko ovakvi sajmovi doprinose domaćoj proizvodnji, kažu izlagači, kojima je, inače, sam plasman proizvoda u našoj državi nerijetko pod upitnikom.

Hrvatska, Srbija, Crna Gora, Turska i Bosna i Hercegovina, odakle su ovogodišnji izlagači, imaju dosta zajedničkog kada je u pitanju proizvodnja, ali postoje i različite prakse koje je neophodno razmijeniti. Osim toga, prilika je ovo za jačanje međunarodne saradnje koja je u kriznim vremenima, itekako bitna.

„Prvi put smo ove godine na sajmu. Za sajam smo saznali od naših prijatelja ovdje iz Bosne i Hercegovine. Čast nam je da učestvujemo na ovom sajmu jer veza između ovih dviju država, mi uvijek kažemo da su bratske, prijateljske tako da velika nam je čast što smo danas ovdje“, kaže Muhammed Ugur Sezgin, izlagač iz Turske.

„Normalno da ovi sajmovi pomažu. Obilazimo i ostale sajmove, i veće. Uvijek čovjek nešto nauči i vidi novo, sajmovi su korisni“, navodi Hajrudin Omerović, poljoprivredni proizvođač iz Milića.

Moramo se oslanjati jedni na druge, poruka je domaćih proizvođača sa ovogodišnjeg sajma. Nadaju se da će građani prepoznati kvalitet njihovih proizvoda u koji se mnogo ulaže te da će dobiti potrebnu podršku za dodatni rast i razvoj. Raduje ih i spoznaja da će na sajmu moći razgovarati i o problemima sa kojima se susreću  te se nadaju pomaku na bolje u godinama koje dolaze.

federalna.ba

Sajam šljive Gradačac
Zmaj od Bosne Gradačac kula
0 04.12.2022 18:51
džamija Gradačac Husein-kapetan Gradaščević
0 19.11.2022 11:33
Gradačac obilježje Ljiljan put obnova
0 18.11.2022 19:08
Gradačac pucnjava
0 15.10.2022 20:58