Nikšić: Nema nikakvog razloga za strah i paniku
(Izvor: Fena/Amer Kajmović)

Nikšić: Nema nikakvog razloga za strah i paniku

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Nermin Nikšić kazao je da Vlada FBiH radi sve što je u njihovoj moći kako bi sigurnosna situacija bila stabilna te da nema nikakvog razloga za strah ili paniku.

Tvrdi da Federalna uprava policije i Federalno ministarstvo unutrašnjih poslova ulažu ogromne napore u skladu sa svojim nadležnostima kako bi sigurnosnu situaciju podigli na određeni nivo te da od njih traže da to u narednom periodu i nastave.

Nikšić je kazao da je to jedan od zaključaka hitne sjednice Vlade na kojoj su razmatrali Informaciju o sigurnosnoj situaciji Federalnog ministarstva unutrašnjih poslova jer je, kako kaže, svima poznato da postoje određene političke reperkusije na sigurnosnu situaciju, posebno se referirajući na nametanje odluke visokog predstavnika o tehničkim izmjenama Izbornog zakona i sjednicu Narodne skupštine RS.

Poručio je da će Vlada FBiH ostati predana radu na izvršavanju obaveza za članstvo u Evropskoj uniji.

Istakao je da je Vlada pozvala sigurnosne federalne i kantonalne institucije da djeluju na otkrivanju, sprječavanju i procesuiranju svih krivičnih djela, kako bi sigurnosnu situaciju zadržali na zadovoljavajućem nivou.

- Po svim parametrima koje rade agencije i uprave, ne može se reći da je sigurnosna situacija loša, ali smo spremni da je dignemo na najveći mogući nivo - pojasnio je Nikšić.

Dao je podatak da je prema posljednjem izvještaju specijalnog predstavaka Ujedinjenih nacija, BiH spada u zemlju sa niskim procentom opasnosti od terorizma i ugrožavanja stanovništva.

Također je kazao da je Vlade zadužila FMUP i FUP da do naredne sjednice Vlade FBiH pripreme i pisanu informaciju o stanju u sigurnosti, koju će Vlada razmotriti i proslijediti Parlamentu FBiH.

Nikšić je, odgovaraju na pitanja novinara, kazao da će Vlada na sjednici razmatrati i tačku imenovanja generalnog direktora KCUS-a.

federalna.ba/Fena

Nermin Nikšić Vlada FBiH
nermin ni Nermin Nikšić signal program gašenje emitovanje federalna TV
0 09.05.2024 20:10
Nermin Nikšić Milorad Dodik Radovan Višković napadi na povratnike
0 03.05.2024 16:50
Vlada FBiH Zakon o rudarstvu
0 30.04.2024 15:43