videoprilog Đorđa Vujatovića (Dnevnik 2)

Dok se čeka novi izvještaj o napretku, BiH zakovana u još jednoj krizi

Bosna i Hercegovina očekuje novi izvještaj o napretku ka Evropskoj uniji. Prema nekim informacijama, on bi trebao biti i pozitivniji nego prethodni. Na državnom nivou postoje pomaci kada je riječ o dogovorima i usvajanju nekih zakona, međutim, atmosfera je i dalje napeta kada je riječ o unutrašnjim odnosima. Prethodnih mjeseci čak je došlo i do nove radikalizacije u stavovima, a izlaza, čini se, nema ni na vidiku.

Prošlo je i više od tri mjeseca otkako je NSRS usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. Spomenuti sakon je odmah van snage stavio Christian Schmidt, ali kako entitetska vlast ne priznaje ni Schmidta, politička kriza stvorila je situaciju u kojojm pravnici i dalje šute, za razliku od političara.

“Kaže da, ako ga ne poštuješ, bez obzira na to šta radio i nanosio štetu bilo kome narodu, ići ćeš u zatvor! E ja ga neću poštovati, a neću ići ni u zatvor. Vidjećemo kako će se to završiti na kraju”, poručio je Milorad Dodik, predsjednik RS-a (SNSD).

Iz RS-a najavljuju da će i ubuduće donositi odluke, kojima, kako navodi predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić, potvrđuju sva prava koja imaju po evropskim konvencijama.

“Pravo na odbranu od ugnjetavanja ne možemo izgubiti, a oni koji to pravo provociraju snose odgovornost za stanje u Bosni i Hercegovini. Nadamo se nekom razumnom periodu gdje će kolege iz Trojke uvidjeti da se mora usvojiti Zakon o Ustavnom sudu, da se mora završiti s Kancelarijom visokog predstavnika, da ona mora preći u kancelariju EU”, rekao je Stevandić.

Iz opozicionih stranaka optužuju vlast RS-a i SNSD da su zajedno s prethodnim visokim predstavnicima imali ključnu ulogu za uspostavu institucija koje sada ni sami ne priznaju, te da je Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio nekolicinu odluka koje su dostavljene na postupanje.

“Sigurno je da je bilo presuda kojima se nadležni sudovi u RS-u obavezuju, odnosno, po zakonu da postupaju po odlukama i rješenjima Ustavnog suda”, podsjeća poslanik PDP-a u NSRS-u Milanko Mihajilica.

Dok se optuživanja i loptica odgovornosti prebacuje sa jedne na drugu stranu, Bosna i Hercegovina ostaje zakovana u još jednoj krizi, smatraju politički analitičari. Napominju, reformski zakoni su samo privid, kao i izjave da se odluke suda neće poštovati.

“Imali smo vrlo jasan stavove političkog rukovodstva RS-a kojim se osporavaju i Tužilaštvo i Sud Bosne i Hercegovine. Takođe smo vidjeli da je potvrđena optužnica protiv lidera SNSD-a te da će se on, unatoč tome što ne priznaje Sud BiH, odazvati tom suđenju i procesu”, ističe politički analitičar Tanja Topić.

Topić dodaje da je to najbolji dokaz da se za građane priča jedna priča, a da se određeni procesi rade iza kulisa.

federalna.ba

Ustavni sud BiH Tužilaštvo BiH