NATO obećao dodatnu pomoć Bosni i Hercegovini

Bosna i Hercegovina treba jačati odnose s NATO-om - jasna je poruka ovog štaba u Sarajevu. NATO nije samo sigurnosna alijansa, već predstavlja političku i ekonomsku stabilnost jer nijedna NATO članica, kako su naglasili, nije oružano napadnuta.

„Jasno je da postoji nekoliko vanjskih aktera koji žele blokirati napredak Bosne i Hercegovine kao i drugih zemalja na Zapadnom Balkanu. Ti akteri aktivno potkopavaju državne vlade kako bi oslabile sigurnost institucija i sigurnost građana Bosne i Hercegovine i upravo zbog toga je Savez obećao dodatnu pomoć Bosni i Hercegovini kako bi ojačala vlastitu sigurnosnu mrežu. A mi smatramo da snažni sigurnosni temelji u Bosni i Hercegovini i u cijelom regionu će zapravo učvrstiti investitcije, ekonomski rast i razvoj zemlje“, poručila je Pamela McGaha, komandantica NATO štaba Sarajevo.

„Nije nam valjda vijest da se Rusija protivi proširenju NATO-a? Jako je važno da Bosna i Hercegovina slijedi zakonski okvir, odluke koje smo donijeli u institucijama Bosne i Hercegovine i da to bude okvir djelovanja ne samo unutar Vijeća ministara nego i svih institucija Bosne i Hercegovine. Vjerujem da je naše mjesto, kada se stvore uvjeti, da budemo u Evropskoj uniji i u Sjevernoatlanskom savezu“, istakao je Josip Brkić, predsjedavajući Komisije za saradnju BiH-NATO.

federalna.ba

NATO štab Sarajevo NATO