videoprilog Vladimira Kovačevića (Dnevnik 2)

Nastupa zastara u predmetu za uništavanje dokaza u slučaju David Dragičević

Za manje od dvadeset dana nastupa apsolutna zastara u predmetu koji se pred banjalučkim Osnovnim sudom vodi protiv dva krim-tehničara banjalučke policije koji su optuženi za uništavanje dokaza u slučaju ubistva Davida Dragičevića. Otac Davida Dragičevića ogorčen je zbog te činjenice. Razočaran je i dosadašnjim postupanjem Tužilaštva BiH.

Apsolutna zastara nastupa 25. marta, jer će tada biti šest godina od krivičnog djela koje se inspektorima Mikici Marijancu i Zoranu Bošnjaku stavlja na teret. Njih optužnica Okružnog tužilaštva Banja Luka tereti da su uništili dokaze u slučaju ubistva Davida Dragičevića. Suđenje dvojici inspektora treći put je prije mjesec počelo na Osnovnom sudu nakon što je Okružni sud dva puta nakon oslobađajućih presuda postupak, uvažavajući žalbe Tužilaštva, vraćao na početak.

„Okružno javno tužilaštvo Banja Luka u pomenutom krivičnom predmetu blagovremeno je preduzimalo sve procesne radnje, te se ne može smatrati odgovornim za potencijalno nastupanje zastarjelosti krivičnog gonjenja“, stoji u saopćenju.

Izvjesno je da će zastara da nastupi jer nije moguće da presuda postane pravosudna za petnaestak dana. Novinarka Brankica Spasenić kaže da je poražavajuće, prije svega za porodicu Dragičević, ali i za optužene, što proces neće doživjeti epilog: „Mislim da najveći teret krivice snosi Osnovni sud u Banjoj Luci. U januaru 2019. su se optuženi izjasnili da nisu krivi, a tek je u junu 2021. zakazan je početak glavnog pretresa. Sud je morao imati u vidi kad prijeti zastara i da vodi računa da se ta ročista zakazuju“.

Davidov otac Davor Dragičevića Davor ogorčen je zbog načina na koji radi domaće pravosuđe. Njega zastara ne iznenađuje. Sa više pažnje prati šta u predmetu ubistva njegovog sina već tri godine radi Tužilaštvo BiH. Ni njihovim radom ne može biti zadovoljan: „U aprilu se navršavaju tri godine od kada je Tužilastvo BiH preuzelo predmet organizovano ubistvo mog sina Davida Dragičevića. Sad će dvije godine kako sam bio sa postupajućim tužiocem Ozrenkom Nešković i Milankom Kajganićem, gdje je jasno i decidno taj dan dogovoreno da ovaj slučaj bude prioritet“.

U Tužilaštvu BiH tvrde da na predmetu intenzivno rade: „Od kada je predmet zaprimljen u Tužilaštvu BiH, istraga se vodi intenzivno, svakodnevno i sveobuhvatno. Preduzimaju se sve potrebne istražne radnje sa ciljem donošenja tužilačke odluke u predmetu“.

Davor Dragičević uskoro najavljuje ponovni odlazak u Sarajevo pred Tužilaštvo BiH. Kada je bio prošli put obećan mu je, kaže, intenzivan rad na predmetu. Ovaj put je najavio radikalniji protest ispred Tužilaštva.

federalna.ba

Davor Dragičević David Dragičević zastara
Davor Dragičević
0 18.03.2024 17:07
David Dragičević Pravda za Davida godišnjica ubistva
0 24.03.2023 15:42
Dokumentarni četvrtak dijete David Dragičević
0 23.03.2023 21:48