videoprilog Vladimira Kovačevića (Dnevnik 2)

Lukač, Ilić i Ćulum odustali od tužbe protiv Davora Dragičevića

Bivši visoki funkcioneri MUP-a RS-a danas se nisu pojavili na ročištu po tužbi za klevetu protiv Davora Dragičevića, nakon čega je sud donio rješenje o povlačenju tužbe. Dragičevića su za klevetu tužili bivši ministar unutarnjih poslova RS-a Dragan Lukač, Darko Ilić i Darko Ćulim, bivši direktor policije, sada direktor SIPA-e.

Lukač, Ilić i Ćulum su se trebali kao stranke u postupku pojaviti na zakazanom ročištu. Kako se to nije desilo, a nije došao ni njihov punomoćenik, sud je zaključio da su tužioci odustali od tužbe. Njih trojica su Davora Dragičevića tužila za klevetu i tražili su odštetu u ukupnom iznosu od 24.000 maraka. Dragičević smatra da je odustajanje od tužbe dokaz da je govorio istinu.

Oni su Dragičevića tužili zbog govora koje je on u nekoliko navrata držao na Trgu Krajine u Banjaluci, gdje su održavani skupovi “Pravde za Davida” pod njegovim vođstvom, u kojima ih je, navodi se u tužbi, prozvao da su saučesnici u ubistvu njegovog sina.

"Očekujem sad brzu reakciju Tužilaštva Bosne i Hercegovine s ciljem hapšenja i procesuiranja", kaže Dragičević.

Lukač, Ćulum i Ilić su odštetnim zahtjevom tražili svaki po 8.000 maraka kao nadoknadu nematerijalne štete.

„I u sudnici sam rekao da je to pobjeda Davora Dragičevića i da je današnje nepojavljivanje ustvari priznanje da je u onom što je on govorio ima elemenata. Dakle, oni su odustali od osporavanja navoda koje je ovaj iznio“, rekao je advokat Dragan Tolimir.

U dosadašnjem toku postupka saslušano je nekoliko svjedoka, među kojima i inspektori MUP-a Republike Srpske, Đorđe Rađen, vlasnik kuće za koju je policija tvrdila da je opljačkao David Dragičević, ali i nekadašnji glavni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka Želimir Lepir.

Davor Dragičević je nakon završetka suđenja rekao da se nada da će i ova presuda pomoći u krivičnom postupku koji vodi Tužilaštvo BiH. Istragu o ubistvu Davida Dragičevića je od banjalučkog Okružnog tužilaštva u aprilu 2021. godine preuzelo Tužilaštvo Bosne i Hercegovine.

federalna.ba

Davor Dragičević
Davor Dragičević
0 18.03.2024 17:07
Davor Dragičević David Dragičević zastara
0 07.03.2024 20:16
Davor Dragičević David Dragičević
0 25.02.2023 21:41
Davor Dragičević Milorad Dodik Milan Ćulibrk
0 06.02.2023 21:07
Davor Dragičević Milorad Dodik
0 29.11.2022 16:52