Prilog: Maida Alić

Nastavljena prekinuta sjednica Zastupničkog doma Parlamenta FBiH bez zastupnika SDA, izabrano novo rukovodstvo

Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije, nakon što je danas prekinuta, u popodnevnim satima je nastavljena i izabrano je novo rukovodstvo. Predsjedavajuća je Mirjana Marinković Lepić iz Naše stranke, a dopredsjedavajući Edina Gabela iz Stranke za BiH i Mladen Bošković iz HDZ-a. Podsjećamo, sjednica je prekinuta zbog negodovanja zastupnika SDA jer u rukovodstvu nema predstavnika iz reda bošnjačkog naroda.

 

Privremena Komisija za izbor i imenovanje je predložila rukovodstvo Doma u sljedećem sastavu: Mirjana Marinković Lepić iz Naše stranke predsjedavajuća, a dopredsjedavajući Mladen Boškovića iz HDZ-a i Edina Gabela iz Stranke za BiH iz reda Ostalih. Reagirao je zastupnik SDA Adnan Efendić kazavši da treba sačekati odluku Ustavnog suda po apelaciji Željka Komšića, a posebno se osvrnuo na činjenicu da u rukovodstvu nema predstavnika iz reda bošnjačkog naroda. Zatražili su pauzu nakon koje je Efendić predložio da se sjednica odgodi, a predsjedavajući Mirsad Zaimović je to i učinio. Međutim, u sali su ostali gotovo svi zastupnici osim onih iz SDA. Sjednicom je u nastavku predsjedavao najstariji zastupnik Safet Omerović te je tako izabrano predloženo rukovodstvo.

Što se tiče izbora radnih tijela Doma, zaključeno je da će se to obaviti kada se steknu uvjeti. Inače, na početku  sjednice novoizabrani zastupnici, njih 98, prihvatili su mandate i položili zakletvu.

 

Parlament FBiH Zastupnički dom FBiH Predstavnički dom FBiH
Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH budžet proračun
0 26.01.2023 20:50
Mirjana Marinković-Lepić Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH
0 26.01.2023 17:07
Fadil Novalić Predstavnički dom Zastupnički dom Parlament FBiH
0 26.01.2023 17:06
Lidija Bradara Zastupnički dom Predstavnički dom Parlament FBiH
0 26.01.2023 17:04
Predstavnički dom Parlament FBiH sjednica budžet
0 26.01.2023 11:39