NASA se počela ozbiljno baviti NLO-ima
(Izvor: Snimljeno 28. travnja 2020. zahvaljujući Ministarstvu obrane SAD-a prikazuje dio neklasificiranog videa koji su snimili piloti mornarice)

NASA se počela ozbiljno baviti NLO-ima

NASA se službeno pridružuje "lovu" na NLO-e.

Svemirska agencija u četvrtak je najavila novu studiju koja će angažirati vodeće znanstvenike da ispitaju neidentificirane zračne fenomene – tema koja je dugo fascinirala javnost i nedavno je privukla pozornost na visokoj razini Kongresa.

Projekt započinje početkom ove jeseni i trajat će oko devet mjeseci, fokusirajući se na dostupne podatake, kako prikupiti više podataka u budućnosti i kako NASA može analizirati nalaze.

"NASA je odgovorila na poziv da se uhvati u koštac s nekim od najzbunjujućih misterija za koje znamo, i to nije ništa drugačije", rekao je novinarima Daniel Evans, NASA-in znanstvenik odgovoran za koordinaciju studije.

Dok NASA-ine sonde i roveri pretražuju Sunčev sustav u potrazi za fosilima drevnih mikroba, a njezini astronomi traže takozvane "tehnosignature" na udaljenim planetima za znakove inteligentnih civilizacija, ovo je prvi put da će agencija istraživati ​​neobjašnjive pojave na Zemljinom nebu .

Sa svojim pristupom širokom rasponu znanstvenih alata, NASA je u dobroj poziciji ne samo za demistificiranje NLO-a i produbljivanje znanstvenog razumijevanja, već i za pronalaženje načina za ublažavanje tih pojava, što je ključni dio njezine misije osiguranja sigurnosti zrakoplova, rekao je glavni znanstvenik agencije, Thomas Zurbuchen.

Najava dolazi dok područje proučavanja NLO-a, postaje sve više popularno.

Prošlog mjeseca Kongres je održao javnu raspravu o NLO-ima, dok je prošlogodišnje izvješće američke obavještajne službe katalogiziralo 144 viđenja za koja se navodi da se ne mogu objasniti. To nije isključilo izvanzemaljsko podrijetlo.

NASA-ina studija bit će neovisna od Pentagonove grupe za identifikaciju zračnih objekata i sinkronizaciju upravljanja, ali svemirska agencija "široko je koordinirala širom vlade u vezi s primjenom znanstvenih alata", stoji u priopćenju.

Nedostatak broja promatranja NLO-a trenutno otežava znanstvenoj zajednici donošenje zaključaka.

Stoga bi, rekao je astrofizičar David Spergel, koji će voditi istraživanje, prvi zadatak grupe biti identificiranje opsega podataka iz izvora uključujući civile, vladu, neprofitne organizacije i tvrtke.

Još jedan sveobuhvatni cilj NASA-e je produbljivanje vjerodostojnosti u ovom polju proučavanja.

"Postoji velika stigma povezana s UAP-om među našim mornaričkim zrakoplovcima i zrakoplovnom zajednicom", rekao je Evans.

"Jedna od stvari za koje se nadamo da ćemo učiniti u sklopu ove studije, jest pomoći da se ukloni dio stigme povezane s tim, a to će očito rezultirati povećanim pristupom podacima, više izvješća, više viđenja."

federalna.ba/phys.org

NASA NLO