NASA: Prošla godina peta najtoplija ikad

NASA: Prošla godina peta najtoplija ikad

Američka svemirska agencija /NASA/ objavila je da je 2022. bila peta najtoplija godina ikada i upozorila da je ovaj trend zagrijavanja Zemlje alarmantan.

Naučnici sa Goddard instituta za svemirske studije u New Yorku navode da su globalne temperature u 2022. godine bile za 0,89 stepeni Celzijusa iznad prosjeka za NASA-in osnovni period od 1951-1980. godine.

Prosječna temperatura prošle godine bila je jednaka prosječnoj temperaturi 2015. godine.

Administrator NASA-e Bil Nelson rekao je da se zabrinjavajući trend zagrijavanja nastavlja i da ostavlja traga.

"Šumski požari se intenziviraju, uragani postaju sve jači, suše izazivaju pustoš i nivo mora raste. Nasa produbljuje našu posvećenost tome da damo svoj dio u rješavanju klimatskih promjena", rekao je Nelson.

On kaže da će NASA-ina opservatorija Zemljinog sistema obezbijediti najsavremenije podatke koji će podržati klimatsko modeliranje, analizu i predviđanja kako bi pomogli čovječanstvu da se suoči sa promjenljivom klimom planete, objavljeno je na sajtu Nase.

Planeta Zemlja je za 1,11 stepeni Celzijusovih toplija u odnosu na prosječnu temperaturu iz kraja 19. vijeka.

Rast globalne temperature je evidentan u posljednjih devet godina, koje su bile znatno toplije od perioda kada su počeli da se registruju temperaturni rekordi 1880. godine.

Klimatske promjene uzrokuje nekoliko faktora, a najznačajniji su gasovi sa efektom staklene bašte, jer se emituje znatno više ugljen-dioksida nego što  planeta može apsorbovati.

Smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte dogodilo se 2020. godine zbog pandemije virusa korona kada se desio znatan pad privrednih aktivnosti. Međutim, prošle godine te količine su bile najveće ikada.

Prema istraživanju NASA-e, zagrijavanje je četiri puta jače na Arktiku nego u ostatku svijeta.

federalna.ba/Srna

 

NASA klimatske promjene