Nasa planira za februar prvu misiju programa povratka na Mjesec

Nasa planira za februar prvu misiju programa povratka na Mjesec

Američka svemirska agencija Nasa objavila je danas da planira za februar polijetanje svoje misije Artemis 1, kojom se označava početak američkog programa vraćanja na Mjesec.

Ta misija je prvobitno planirana da bude do kraja ove godine. Ona će označiti pravo pokretanje programa Artemis sa kojim SAD planiraju da vrate ljude na Mjesec, uključujući i prvu ženu.

Prvi let će biti bez astronauta na ljetelici. Nova velika raketa Nase nazvana SLS treba da ponese kapsulu Orion ka Mjesecu i da se vrati na Zemlju. 

"Mogućnost za lansiranje u februaru se otvara 12. i naša posljednja šansa u februaru je 27.", rekao je danas na konferenciji za novinare Majk Sarafin zadužen za misiju.

Ukoliko letjelica ne bude spremna na vrijeme, drugi datumi mogući za lansiranje su predviđeni u martu i aprilu.

Raketa sa kapsulom Orion na vrhu sklapa se u svemirskom centru Kennedy u Cape Canaveralu, u američkoj državi Floridi. Visoka je oko 100 metara.

Početkom januara će biti obavljena generalna proba, a poslije toga će biti objavljen tačan datum lansiranja.

Zvaničnici Nase nisu danas željeli da kažu da li je promijenjen redoslijed misije Artemis 2. Za sada ta druga misija treba da bude 2023. i ovog puta će na letjelici biti astronauti, ali neće izlaziti na Mjesečevo tlo. Tek će Artemis 3, predviđen za 2024.  godinu, imati astronaute koji treba da izađu na Mjesec.

federalna.ba/Beta-AFP

Mjesec NASA