NASA najavila svemirski turizam kakav još niste vidjeli

NASA u svom dokumentu "Vizija budućnosti" najavljuje svemirski turizam, poput "vožnje kajaka na Titanu (Saturnovom mjesecu)".

Ako je suditi po NASA-inom najnovijem video-snimku, budućnost svemirskih istraživanja i te kako će se baviti turizmom. NASA-in Centar za svemirske letove "Godar" podijelio je viziju budućeg svemirskog turizma.

Video prikazuje egzotične destinacije, ali ne samo u Sunčevom sistemu, već i izvan njega.

Platforme visoko iznad Venerinih olujnih oblaka, vožnja kajaka na Titanu, skakanje padobranom na egzoplaneti (planeta izvan Sunčevog sistema koja se okreće oko druge zvijezde) "HD 40307", koja je slična Neptunu, posmatranje dva sunca sa egzoplanete "Kepler-16b" - predstavljaju "ponude" za daleki svemirski turizam.
 
Riječ je o stvarnim destinacijama, a NASA je inspiraciju za video-snimak dobila iz vlastitih postera koje je naručila kako bi istakla te svemirske destinacije u Sunčevom sistemu i izvan njega.

Ljudska noga još nije kročila dalje od Mjeseca, ali ovakva vizija budućnosti koja seže u svemirska prostranstva izvan Sunčevog sistema izaziva već sada veliko interesovanje, navode naučni portali. 

federalna.ba/Srna

NASA svemirski turizam