NASA-in Webb teleskop uhvatio je ogromnu svemirsku "tarantulu"
(Izvor: NASA/ESA)

NASA-in Webb teleskop uhvatio je ogromnu svemirsku "tarantulu"

NASA-in vrlo osjetljivi svemirski teleskop James Webb uhvatio je svoje novo otkriće, divovsku svemirsku „tarantulu“.

Na udaljenosti od 161.000 svjetlosnih godina od Zemlje u galaksiji Veliki Magellanov oblak, maglica Tarantula je nadimak za 30 Doradusa, "najveću i najsjajniju regiju stvaranja zvijezda u Lokalnoj grupi, galaksije najbliže našem Mliječnom putu", navela je  NASA.

Svojom svilom podsjeća na mrežu tarantule, a u njoj se nalaze najtoplije i najmasivnije zvijezde poznate astronomima tvrde iz NASA-e.

Bliska infracrvena kamera teleskopa Webb, također nazvana NIRCam, pomogla je istraživačima da vide regiju "u novom svjetlu, uključujući desetke hiljada nikad prije viđenih mladih zvijezda koje su prethodno bile obavijene kozmičkom prašinom“.

Najgušća okolna područja maglice odolijevaju eroziji jakih vjetrova zvijezda, stvarajući stupove koji izgledaju usmjereni natrag prema klasteru i zadržavaju formiranje protozvijezda.

Ove protozvijezde izlaze iz svojih "prašnjavih čahura" i pomažu oblikovati maglicu. Near-Infrared Spectrograph (NIRSpec) teleskopa Webb uhvatio je vrlo mladu zvijezdu kako to radi, što je promijenilo prethodna uvjerenja astronoma o toj zvijezdi.

"Astronomi su prije mislili da je ova zvijezda možda malo starija i da je već u procesu čišćenja mjehurića oko sebe. Međutim, NIRSpec je pokazao da je zvijezda tek počela izlaziti iz svog stupa i još uvijek održava izolacijski oblak prašine oko sebe“, rekli su u NASA-i. "Bez Webbovog spektra visoke razlučivosti na infracrvenim valnim dužinama, ova epizoda stvaranja zvijezda na djelu ne bi mogla biti otkrivena."

Gledanje kroz drugi Webbov instrument koji detektira duže infracrvene valne dužine i stoga prodire u zrnca prašine u maglici, otkrilo je "ranije neviđeno kozmičko okruženje", rekla je NASA -- vruće zvijezde su izblijedjele dok su hladniji plin i prašina svijetlili. Maglica Tarantula dugo je bila u središtu pažnje astronoma koji su proučavali nastajanje zvijezda jer ima hemijski sastav sličan onom gigantskih područja nastajanja zvijezda u svemirskom kozmičkom podnevu -- kad je svemir bio star samo milijardu godina, a nastanak zvijezda bio na svom vrhuncu.

Budući da područja u kojima nastaju zvijezde u našoj galaksiji ne proizvode zvijezde istom brzinom kao maglica Tarantula i imaju drugačiji hemijski sastav, Tarantula je najbliži primjer onoga što se dogodilo u svemiru kad je dostigla svoj vrhunac.

Snimanje formiranja zvijezda u maglici Tarantula samo je još jedno od najnovijih otkrića NASA-inog teleskopa Webb. Prije samo nekoliko dana, NASA je objavila zapanjujuće nove slike koje su proizveli teleskop Webb i teleskop Hubble prikazujući Fantomsku galaksiju, spiralu solarnih sistema udaljenu 32 miliona svjetlosnih godina od Zemlje. Galaksija se nalazi u zviježđu Riba, navela je Evropskoj svemirskoj agenciji koja surađuje s NASA-om na Hubbleu i Webbu.

Webb je lansiran na Božić prošle godine nakon desetljeća rada na stvaranju najvećeg i najsofisticiranijeg svemirskog teleskopa na svijetu. NASA je prvi put objavila Webbove prve slike visoke rezolucije prije samo nekoliko sedmica, u julu.

Veći od Hubblea, teleskop je sposoban promatrati izuzetno udaljene galaksije, omogućujući naučnicima da saznaju više o ranom nastanku zvijezda. Hubble kruži oko Zemlje, ali Webb kruži oko Sunca, oko 1 milion milja udaljen od Zemlje.

federalna.ba/CNN

NASA teleskop James Webb tarantula