NASA-in helikopter Ingenuity se sprema za prvi let na Marsu

NASA-in helikopter Ingenuity se sprema za prvi let na Marsu

Prvi let na Marsu NASA-inog mini helikoptera Ingenuity mogao bi biti obavljen u ponedjeljak, saopćila je američka svemirska agencija poslije kašnjenja od više od nedjelju dana zbog tehničkog problema.

Putovanje Ingenuityija, prvi let jedne letjelice na drugoj planeti, omogućit će NASA-i da prikupi podatke od neprocjenjive važnosti o uvjetima života na Marsu.

"NASA predviđa da bi prvi let helikoptera mogao da se dogodi od ponedjeljka, 19. aprila", navela je agencija.

Podaci mogu biti primljeni nekoliko sati poslije samostalnog leta koji treba da počne oko 09:30 po sredjnjoevropskom vremenu, navela ja američka agencija.

Let predstavlja pravi izazov zato što je zrak na Marsu gustine samo jedan odsto od Zemljine atmosfere. Rotor koji pokreće elise morat će da se okreće mnogo brže nego što to čine helikopteri na Zemlji da bi one mogle da podignu letjelicu.

Poslije leta helikopter će prenijeti roveru tehničke podatke koje je prikupio, a rover će ih poslati na Zemlju.

Među prvim podacima bit će crno-bijela fotografija koju će Ingenuity snimiti direktno ispod sebe kada bude letio.

Narednog dana, kada mu se ponovo napune baterije, helikopter će poslati sliku horizonta u boji, snimljenu njegovim drugim fotoaparatom.

Međutim, najspektakularnije slike očekuju se od rovera Perseverance, postavljenog da posmatra nekoliko metara odatle i koji treba da snimi let helikoptera.

Ako ovaj let uspije, drugi let bi mogao da se organizuje četiri dana kasnije. Predviđeno je do pet letova, a svaki će biti sa težim zadatkom. NASA bi željela da podigne helikopter do pet metara visine, a zatim da pokuša da njegovo kretanje bude lateralno.

Let na Marsu će kao poduhvat biti jednak letu prve letjelice na Zemlji 1903. godine za braću Wright. Komadić te letjelice koja je poletjela prije više od jednog vijeka u Sjevernoj Karolini u SAD-u čak je stavljen na Ingenuity.

Poslije najviše jednog mjeseca Ingenuity će prestati sa letovima i ostaviti roveru Perseverance da se koncentriše na svoj glavni zadatak, potragu za tragovima davnog života na Marsu.

federalna.ba/Beta-AFP

Ingenuity Perseverance helikopter rover
Ukrajina helikopter stradali
0 20.01.2023 15:10
Volodimir Zelenski helikopter
0 19.01.2023 10:52
Južna Koreja helikopter helikopterska nesreća
0 27.11.2022 11:13
Perseverance NASA Jezero
0 15.09.2022 21:25
SAD Chinook helikopter
0 31.08.2022 09:21