NASA danas otkriva slike najvećeg uzorka asteroida ikada
(Izvor: Ilustracija/NASA)

NASA danas otkriva slike najvećeg uzorka asteroida ikada

NASA će u srijedu objaviti prve slike najvećeg uzorka asteroida ikada sakupljenog u svemiru, nešto za šta se naučnici nadaju da će dati tragove o najranijim danima našeg Sunčevog sistema, a možda i o porijeklu samog života.

Misija OSIRIS-REx prikupila je kamenje i prašinu sa asteroida Bennu 2020. godine, a kapsula s dragocjenim teretom uspješno se vratila na Zemlju prije nešto više od dvije sedmice, sletjevši u pustinju u američkoj saveznoj državi Utah, navodi AFP.

Sada se detaljno analizira u specijaliziranoj čistoj sobi u NASA-inom svemirskom centru Johnson u Houstonu.

Svemirska agencija će održati konferenciju za novinare danas u 11:00 ujutro po lokalnom vremenu kako bi podijelila fotografije i preliminarne naučne analize.

Letjelica OSIRIS-REx krenula je na putovanje 2016. i ušla u orbitu asteroida Bennu 2018. Uzorak je pokupljen 2020. nakon čega se letjelica uputila na dug put prema Zemlji u maju 2021. U oba pravca, tokom misije pređeno je 3,86 milijardi milja.

OSIRIS-REx nije bila prva misija koja se susrela s asteroidom i vratila uzorke za proučavanje. Japan je uspio u tom podvigu dva puta, vračajući komadiće svemirskih oblutaka 2010. i 2020. godine.

Međutim, NASA je odlučila uzeti uzorak asteroida Bennu jer se vjeruje da je bogat organskim spojevima.

Naučnici misle da su slični asteroidi mogli isporučiti organske građevne blokove na Zemlju zajedno s vodom kroz sudare prije nekoliko milijardi godina.

Smatra se da je Bennu nastao od dijelova većeg asteroida u asteroidnom pojasu, nakon masivnog sudara prije jedne do dvije milijarde godina.

Podaci koje je prikupila svemirska letjelica otkrili su da su čestice koje čine njezinu vanjštinu bile toliko labave da bi, ako bi osoba kročila na površinu, mogla potonuti, slično kao da zakorači u jamu s plastičnim kuglicama.

federalna.ba/Fena

NASA asteroid svemir