NASA će sarađivati ​​s Pentagonom u misijama na Mars
(Izvor: Ilustracija)

NASA će sarađivati ​​s Pentagonom u misijama na Mars

Američka svemirska agencija (NASA) i Agencija za napredna odbrambena istraživanja (DARPA) pri Ministarstvu odbrane (Pentagon) dogovorile su razviti motor za nuklearne termalne rakete koja će se proizvoditi za misije na Mars.

U saopćenju NASA-e navedeno je da će se s DARPA-om sarađivati ​​u okviru programa (DRACO), koji uključuje operacije brzih manevarskih raketa između Mjeseca i Zemlje.

"NASA će raditi s našim dugoročnim partnerom, DARPA-om, na razvoju i demonstraciji napredne tehnologije nuklearne toplinske propulzije već 2027. Uz pomoć ove nove tehnologije, astronauti bi mogli putovati u i iz dubokog svemira brže nego ikad, što je velika sposobnost da se pripremimo za misije s posadom na Mars”, rekao je predstavnik NASA-e Bill Nelson.

U sklopu saradnje, kako je objavljeno, NASA-ina Uprava za svemirsku tehnologiju (STMD) će razviti motor rakete, dok će DARPA upravljati cijelim procesom, te tako dati svoj doprinos u razvoju reaktora i motora.

Direktorica DARPA-e Stefanie Tompkins je u pisanoj izjavi naglasila da dvije institucije imaju dugu povijest i izjavila da će ova saradnja pomaknuti svemirsku tehnologiju naprijed.

Napominjući da će DRACO igrati važnu ulogu u bržem prenosu materijala na Mjesec, Tompkins je kazala da je ovim programom moguće odvesti ljude na Mars u budućnosti.

Posljednja američka testiranja nuklearnih termalnih raketnih motora provedena su prije više od 50 godina.

federalna.ba/AA

NASA DARPA