videoprilog Sare Jušić (Federacija danas)

Nakon raka: Nova kosa je narasla, a rekonstrukcija dojki vratila samopouzdanje

Broj žena oboljelih od karcinoma dojke u stalnom je porastu. Konstantni su apeli na preventivne preglede, ali i edukacije pacijenata da bi im se pomoglo u psiho-socijalnom procesu ozdravljenja - koje je moguće. Poslije bolesti izgube tkivo, a kako ne bi izgubile i sigurnost u sebe, u Kantonalnoj bolnici u Bihaću se obavljaju zahvati rekonstruktivne plastične hirurgije.

Prema statističkim podacima, u Bosni i Hercegovini je karcinom dojke vodeći zdravstveni problem kod žena. Prije četiri godine je ta dijagnoza stigla i Aneli Lonić. Odlučila je boriti se za ozdravljenje. Prvi stadij su bile hemoterapije, kad se suočila sa opadanjem kose. Drugi je mastektomija, kad je saznala da će joj morati odstraniti obje dojke: “Sva ta dokumentacija medicinska, sve to skupljanje... Postaješ svjestan da se to dešava tebi, da si ti taj koji ima karcinom i da si ti ta koja će sutra ostati bez dojke, možda i bez života”.

Zavod zdravstvenog osiguranja pokriva određeni iznos rekonstrukcije čiji je cilj vratiti samopouzdanje ženi. Doktor Anis Alagić kaže da pristup pacijentu mora biti multidisciplinaran, pa se u bihaćkoj bolnici počelo raditi na tome da se i poslije odstranjenja raka pacijentice rado gledaju u ogledalo: “To je nešto novo za Bihać, jer se do sada radilo samo operativno odstranjenje karcinoma. Pacijent možda to najbolje objašnjava kad kaže – želim, doktore, ako mogu, da imam dojku, zašto bih bila invalid, da nemam dojku?!”.

Bolest joj je odnosila snagu, kosu i obje dojke, ali, kaže, volju za život nikad. Nova kosa je narasla, rekonstrukcija dojki joj je vratila samopouzdanje i sad sve to priča s osmijehom na licu: “Mislim da je dosta drugačije kad se probudiš poslije operacije i prvo što pipaš je to mjesto gdje si operisan i osjetiš da imaš dojke - to psihički jako puno znači ženi”.

Uvijek se bore, i za ozdravljenje i nakon bolesti, pa žele da se o preventivnim pregledima govori, da se oni obavljaju, ali i da sve pacijentice znaju da je pobjeda moguća. One su pobijedile i u operacijsku salu po drugi put otišle s osmijehom jer su htjele svoj stari život nazad, ali i da se u društvu doživljavaju jednako jer naposljetku - to i zaslužuju.

federalna.ba

karcinom karcinom dojke rak dojke rak