javljanje Admira Pripoljca (Dnevnik 2)

Nakon obećanja Elektroprivrede BiH, rudari opet sišli u jame

Rudari nekoliko rudnika koji se nalaze u sastavu koncerna Elektroprivrede Bosne i Hercegovine su se, nakon obustave proizvodnje, ponovo vratili u jame.

Tokom dana, radovi su bili obustavljeni u rudnicima Breza, Zenica, Kakanj i Tuzla. Radnički neposluh su, podsjetimo, pokrenuli zbog odluke Elektroprivrede o isplati jednokratne novčane pomoći svojim zaposlenicima, ali ne i rudarima. Rudari su ponovo u jamama nakon što je pronađeno rješenje za njihove zahtjeve.

Rudari rudnika mrkog uglja Zenica, Kakanj, Breza i Tuzla stupili su danas u radnički neposluh zbog odluke Javnog preduzeća Elektroprivreda Bosne i Hercegovine o isplati jednokratne novčane pomoći - u skladu s odlukom Vlade Federacije - svojim zaposlenima u iznosu od 750 KM. Kako tom odlukom u tom trenutku nisu bili obuhvaćeni rudari, oni su se odlučili na ovaj čin izražavanja nezadovoljstva.

Veoma brzo iznađeno je rješenje. Naime, direktori rudnika koji posluju u sastavu Koncerna dobili su preporuku iz JP Elektroprivreda BiH da donesu identične odluke o isplati jednokratne novčane pomoći u iznosu od 750 KM, čime su ispunjeni zahtjevi rudara.

Da su rudari sišli u jame, potvrdio je Federalnoj televiziji i predsjednik Sindikata radnika rudnika mrkog uglja u Federaciji Sinan Husić.

"Radnicima u rudnicima uglja u sastavu Koncerna će se isplatiti 750 KM na osnovu te odluke uz platu za septembar 2022. godine. Čim rukovodstva sindikalnih organizacija dođu u posjed odluke, imat ćemo na terenu uslove da se radnici u rudnicima uglja u sastavu Koncerna gdje imamo aktivan radnički neposluh vrate izvršavanju redovnih radnih zadataka", rekao je Husić.

EPBiH: Nije bilo potrebe za štrajkom - rudarima će biti isplaćena pomoć

Nakon što je objavljeno da će JP Elektroprivreda BiH, u skladu s Uredbom Vlade FBiH, isplatiti svojim uposlenicima po 750 KM kao pomoć zbog rasta inflacije, jutros su nepotrebno oštro reagirali iz Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH u sklopu koga su i rudnici iz sast...

Također, sutrašnji sastanak sindikata rudnika, koji je bio zakazan u Brezi, otkazan je jer je pronađeno rješenje za zahtjeve rudara, ali rudari će, kako je za FTV potvrdio Husić, iduće sedmice, nakon izbora, nastaviti pregovore o novom kolektivnom ugovoru, zbog kojeg su prije nekoliko dana održali jednosatni štrajk upozorenja.

federalna.ba

rudnici rudnik rudari rudari protest
rudari Elektroprivreda BiH
0 29.11.2022 17:15
Zenica rudari
0 23.11.2022 14:19
Rudnik Kreka RMU Zenica rudari Vlada FBiH Elektroprivreda BiH
0 22.11.2022 18:30
Fadil Novalić Nermin Džindić rudari Rudnik Kreka Rudnik Kreka Tuzla Elektroprivreda BiH JP Elektroprivreda BiH Admir Andelija
0 22.11.2022 17:41
rudari Rudnici mrkog uglja Zenica
0 22.11.2022 10:15