EPBiH: Nije bilo potrebe za štrajkom - rudarima će biti isplaćena pomoć

EPBiH: Nije bilo potrebe za štrajkom - rudarima će biti isplaćena pomoć

Nakon što je objavljeno da će JP Elektroprivreda BiH, u skladu s Uredbom Vlade FBiH, isplatiti svojim uposlenicima po 750 KM kao pomoć zbog rasta inflacije, jutros su nepotrebno oštro reagirali iz Samostalnog sindikata radnika rudnika u Federaciji BiH u sklopu koga su i rudnici iz sastava Koncerna EPBiH – saopćeno je iz Elektroprivrede BiH. 

- Kao što je generalni direktor Admir Andelija ranije izjavio, JP Elektroprivreda BiH nije mogla donijeti odluku kojom će biti obuhvaćeni i rudari, jer su oni uposlenici rudnika koje imaju svoje uprave, odnosno direktore, ali je dala preporuku da prate odluke Vladajućeg društva Koncerna EPBiH (JP Elektroprivreda BiH) - navodi se u saopćenju.

Dodaje se da su, na poziv Andelije, generalnog direktora JP Elektroprivreda BiH, i rudnici Koncerna EPBiH donijeli odluke o isplati pomoći u skladu s Uredbom Vlade FBiH.

- Odluke o isplati su planirane ranije, ali zbog mogućeg dovođenja u vezu s predizbornom kampanjom, njihovo usvajanje je bilo predviđeno nakon izbora.

JP Elektroprivreda BiH očekuje da će rad u rudnicima Koncerna EPBiH biti nastavljen s obzirom na to da su svi zahtjevi rudara ispunjeni – saopćeno je iz te kompanije.

federalna.ba/Fena

Elektroprivreda BiH rudnik rudari rudari protest
rudari Elektroprivreda BiH
0 29.11.2022 17:15
Zenica rudari
0 23.11.2022 14:19
Rudnik Kreka RMU Zenica rudari Vlada FBiH Elektroprivreda BiH
0 22.11.2022 18:30
Fadil Novalić Nermin Džindić rudari Rudnik Kreka Rudnik Kreka Tuzla Elektroprivreda BiH JP Elektroprivreda BiH Admir Andelija
0 22.11.2022 17:41
rudari Rudnici mrkog uglja Zenica
0 22.11.2022 10:15