Nakon 40 godina na TV ekrane se vraća serija Fawlty Towers
(Izvor: Arhiva)

Nakon 40 godina na TV ekrane se vraća serija Fawlty Towers

Humoristična serija Fawlty Towers trebala bi oživjeti nakon više od 40 godina.

John Cleese, koji je glumio Basila Fawltyja, vratit će se pisati i glumiti uz svoju kćer Camillu Cleese. Emisija u dvije sezone, koja se prikazivala na BBC2 1975. i 1979., pratila je živote hotelijera Torquaya Basila i njegove supruge Sybil dok pokušavaju održati svoj posao i brak.

Nova serija će se baviti životom ciničnog i sarkastičnog Basila dok se snalazi u modernom svijetu.

Castle Rock Entertainment objavio je u utorak da je sklopio ugovor s Cleeseom o vraćanju televizijske serije na ekrane. Planirano je da nove epizode prikazuju kako se Basil i njegova kći, za koju je upravo otkrio da je njegova, udružuju kako bi vodili hotel. Panel televizijskih stručnjaka za časopis Radio Times 2019. proglasio je Fawlty Towers najboljim britanskim sitcomom svih vremena.

U novoj seriji glumac Rob Reiner, njegova supruga i glumica Michelle Reiner, redatelj i producent Matthew George i Derrick Rossi glumit će kao izvršni producenti.

Cleese - jedan od originalnih članova Monty Pythona - rekao je kada je prvi put upoznao Georgea on je "ponudio izvrsnu ideju" koja je dovela do "jednog od najboljih kreativnih sastanaka kojih se sjeća".

"Do deserta smo imali tako dobar cjelokupni koncept da je nekoliko dana kasnije dobio odobrenje Roba i Michele Reiner", rekao je. "Camilla i ja se silno veselimo što ćemo to proširiti u seriju."

Redatelj George rekao je da je bio "opsjednut Fawlty Towers" i da je susret s Cleeseom i njegovom kćeri bio jedno od "velikih uzbuđenja" u njegovom životu.

“Gledao sam prve dvije sezone toliko puta da sam izgubio broj”, rekao je. "Sanjao sam da ću jednog dana biti uključen u nastavak priče. Sada se to ostvarilo."

Reiner je zvijezdu Fawlty Towersa opisao kao "legendu komedije". "Nasmijava me sama pomisao da radim s njim."

Godine 2020. Cleese je imao nesuglasica s BBC-jem nakon što je privremeno uklonio klasičnu epizodu Fawlty Towersa zbog "rasnih uvreda". Epizoda iz 1975., nazvana Nijemci, prikazuje lik bojnika Gowena koji koristi vrlo uvredljiv jezik i Basila koji izjavljuje "ne spominjite rat".

Cleese je kritizirao odluku, rekavši: "Nadao sam se da će neko na BBC-ju shvatiti da postoje dva načina ismijavanja ljudskog ponašanja. „Jedan je to izravno napasti. Drugi je imati nekoga ko je očito zabavna osoba, da govori u ime takvog ponašanja."

Streaming usluga UKTV privremeno je uklonila epizodu dok je provela pregled, ali je vraćena uz upozorenje o "uvredljivom sadržaju i jeziku". Scenarij za izvornu seriju napisali su Cleese i Connie Booth.

federalna.ba/BBC

serija Fawlty Towers