videoprilog Hane Vranac (Dnevnik 2)

Najtraženiji su tehnički smjerovi, poljoprivredni sektor deficitaran

Bliži se početak akademske godine. U toku je drugi upisni rok na fakultete Univerziteta u Sarajevu. Najtraženiji su tehnički smjerovi. Poljoprivredni sektor - deficitaran. Ipak, već na prvom roku, ukupno je upisan veći broj studenata nego prethodne godine na oba roka. Procjene su da će u konačnici ove godine biti deset posto više brucoša.

Medicinski, Ekonomski, Pravni fakultet - još su među prvim izborima velikog broja srednjoškolaca. Paralelno tome, kaže statistika, najveći je interes za fakultete tehničkih grupacija. Ključni razlog je – pozitivna perspektiva.

„Na kraju krajeva, ono od čega svi živimo - novca. Jednostavno, posao u ovoj branši je skoro siguran. Bilo ovdje, bilo vani. Perspektiva vani je sjajna, dio studenata ide vani, poslova ima po cijeloj BiH“, kaže, Petar Tasić, prodekan za nastavu Mašinskog fakulteta.

Prorektorica za nastavu i studentska pitanja Dženana Husremović upozorava  - nastavnički studijski programi nisu toliko atraktivni.

Sve su veći izazovi u oblasti poljoprivrede, a sve je manje zainteresovanih studenata za Poljoprivredno-prehrambeni fakultet. Od približno 180 planiranih, popunjeno je tek oko 60 mjesta. A kadra nedostaje i u agrarnom i u prehrambenom sektoru.

„Mi smo svjedoci činjenice da se trenutno na području BiH implementiraju mnogi projekti koji su direktno vezani za agrar. Dakle, mi na raspolaganju imamo ili ćemo ponovo imati sredstva EU koja su tu da bi ojačala poljoprivredni sektor. Moramo na neki način pristupiti drugačije tim potencijalnim studentima, kako bismo dobili odgovarajući kadar za sve one izazove koje će naša država imati u budućnosti“, ističe Jasmin Grahić, prodekan za naučno-istraživački rad i međunarodnu saradnju Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta.

S druge strane, za razliku od prethodnih godina, znatno je veća zainteresovanost za fakultete društvenih i humanističkih nauka. Nova slika svijeta otvara mogućnosti za kreiranje novih profesija. Ono što kontinuirano zaostaje je osnovni i srednjoškolski obrazovni sistem, pa posljedično tome nedostaje i zainteresovanost za školovanje za rad u njemu.

federalna.ba

UNSA upis Univerzitet u Sarajevu
diplome UNSA studenti priznata Vlada KS
0 19.06.2024 12:07
upis upis učenika upis djece u škole
0 14.05.2024 17:14
FPN Univerzitet u Sarajevu digitalizacija naučna konferencija
0 13.05.2024 11:06
UNSA Muzička akademija Univeziteta u Sarajevu
0 04.05.2024 12:46