Na Markovu trgu duge cijevi, SOA spriječila pokušaj rušenja vlasti

Na Markovu trgu duge cijevi, SOA spriječila pokušaj rušenja vlasti

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je kako je njemu i članovima Vlade upućena nova prijetnja smrću zbog čega je policija reagovala. Plenković je, inače, komentirao izvještaj hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije za 2022., prema kojem je spriječila pokušaj osnivanja paravojne grupe koja je nasilno željela srušiti vlast.

Anonimna prijetnja smrću upućena telefonom premijeru Hrvatske Andreju Plenkoviću i članovima njegove Vlade shvaćena je ozbiljno jer Markov trg u Zagrebu od jutros osiguravaju pripadnici interventne policije naoružani dugim cijevima dok sigurnosne službe pokušavaju utvrditi odakle je poziv stigao i ko ga je uputio. Upitan za komentar izvještaja Sigurnosno-obavještajne agencije, premijer Hrvatske je rekao da su postojale dvije grupe koje su vrlo jasno identifikovane, a koje su povezivale jedan krug ljudi s ciljem nasilnog rušenja ustavnog poretka. Državne institucije konstantno djeluju da bi spriječile eventualne pokušaje nasilnog rušenja vlasti, kazao je Plenković dodajući da prijetnje postoje: „I to se događa stalno i mi moramo raditi na suzbijanju takvih grupa - tako da su sve službe koje se bave time angažovane. Zato je i SOA objavila ova izvještaj, da tome stanemo na kraj“.

U izvještaju, koji je objavljen danas, SOA navodi da je spriječila pokušaj osnivanja paravojne grupe u Hrvatskoj.

„U proteklom periodu SOA je detektovala pokušaje pojedinaca s ekstremističkim i militantnim stavovima da paravojno organizuju svoje sljedbenike, s namjerom provođenja vojne obuke i nabavke naoružanja, a s krajnjim ciljem rušenja demokratskog ustavnog poretka RH“.

SOA procjenjuje da je prijetnja organizovanih napada terorističkih grupa u Hrvatskoj - niska, ali se ne može isključiti. Kažu da poseban izazov predstavlja povratak boraca ISIL-a i njihovih porodica iz zarobljeništva u Siriji u države susjedstva.

„U pojedinim državama Zapadnog Balkana i dalje su aktivne organizirane skupine radikalizovanih salafita džihadista koji ne priznaju službene islamske zajednice i demokratski poredak matične države, odobravaju nasilne i terorističke načine postizanja svojih ciljeva te potiču na mržnju prema 'nevjernicima', u koje ubrajaju i muslimane koji ne pripadaju njihovoj interpretaciji islama“.

SOA analizira i događaje u susjednim zemljama.

„Bosna i Hercegovina, koja s RH dijeli međusobno najdužu granicu i u kojoj su Hrvati jedan od tri konstitutivna naroda, i dalje je opterećena unutrašnjom političkom nestabilnošću. Ova nestabilnost proizlazi iz različitih pozicija dominantnih političkih opcija triju naroda oko temeljnih načela Dejtonskog mirovnog ugovora i Ustava BiH te pitanja daljnje centralizacije države“.

SOA podsjeća da Srbija i dalje nije uvela nikakve sankcije Rusiji, a srbijanska javnost je vrlo proruski i protivzapadno nastrojena dok je u Crnoj Gori društvo i dalje duboko podijeljeno na patriotsku prozapadnu i prosrpsku, ujedno i prorusku struju. Ruska agresija na Ukrajinu je izdvojena kao jedan od većih sigurnosnih izazova i u Hrvatskoj.

federalna.ba

 

Zagreb Hrvatska
Andrej Plenković Hrvatska Bosna i Hercegovina
0 22.09.2023 22:13
Zagreb Međunarodni dan bez automobila
0 22.09.2023 10:38
Hrvatska euro kovanica
0 15.09.2023 13:03