Prilog: Predrag Bošnjakovski

Na kuli Husein-kapetana Gradaščevića u Gradačcu večeras premijerno predstava Zemlja koja diše

Predstava je nastala po dramskom tekstu Okvir, poznatog gradačačkog autora Vahida Klopića u dramaturškoj obradi i režiji Šemsudina Gegića i produkciji Biblioteke Alija Isaković iz Gradačca.

Ambijentalno-scenska predstava „Zemlja koja diše“ stavljena je u vremenski okvir od 250 godina. Označava sve ono što je jedna zemlja kroz vijekove pretrpjela, a ipak ostala to što jeste – domovina i mjesto koje je oduvijek tu za svoje ljude. Scena je dvorište Kule Husein-kapetana Gradaščevića.

Glumački ansambl čini sedam glumaca Narodnog pozorišta Tuzla i Tuzlanske akademije dramskih umjetnosti koji tumače 14 likova. No, junak predstave ipak se ne pojavljuje u izvedbi glumca, glavni junak je zemlja, koja u metaforičkom smislu znači - ja, mi, kaže reditelj predstave Šemsudin Gegić.

Predstava „Zemlja koja diše“ nastala je po osnovu pripovijetke „Okvir“ gradačačkog književnika Vahida Klopića.

„Staviti to u pravila teatra, dakle tamo gdje je osnovni zahtjev ovdje i sada je veliki problem. Ta priča nije jednostavna, ona mora biti zasnovana na historijskim faktima, mora imati dio namaštavanja, odnosno dio onoga što donosi autor, treba biti dobar predložak“, kazao je Vahid Klopić, autor teksta.

Produkciju predstave radila je Biblioteka „Alija Isaković“ Gradačac. Ovo je njihov drugi projekt u saradnji sa rediteljem Šemsudinom Gegićem.

„Nama kao biblioteci koja ima 5 zaposlenih je to zaista prvo izazov jer nismo iz te branše, ali s obzirom da Gradačac nema pozorište, pokrenuli smo Bibliotečku scenu i mogu reći zahvaljujući prije svega našim prijateljima. Naravno da je bio izazov, ali smo se uhvatili u koštac sa tim i nadam se da smo u tome uspjeli“, istakao je Husein Kurjaković, direktor Biblioteke Alija Isaković u Gradačcu.

 

Glumački ansambl čine glumci Narodnog pozorišta Tuzla i Akademije dramskih umjetnosti Tuzla: Damir Mahmutović, Irfan Kasumović, Jasmina Dedić-Ibrić, Alisa Brkić, Jasmina Ibrahimović, Armin Filipović i Hazim Mujčinović. Planirano je da prva repriza predstave bude odigrana na Dan Grada Gradačca, a u dogovoru su i gostovanja na ambijentalnim scenama širom Bosne i Hercegovine.

Zemlja koja diše Gradačac Kula Husein-kapetana Gradaščevića
Živinice čišćenje Kula Husein-kapetana Gradaščevića
0 02.09.2022 10:53
nesreća Gradačac
0 29.08.2022 09:11