videoprilog Adle Dizdar-Hodžić (Dnevnik 2)

Mostarski aerodrom želi se preko Zagreba spojiti s Evropom

Uskoro bi trebalo biti poznato hoće li na mostarski aerodrom konačno početi stizati putnički avioni. Naime, Zračna luka raspisala je javni poziv aviokompanijama za uspostavu linije na relaciji Mostar-Zagreb-Mostar. Za gradonačelnika takva bi linija značila da je Mostar povezan i s većim evropskim gradovima, no zanimalo nas je hoće li se svejedno pokušati dovesti neki niskobudžetni avioprijevoznik. Podsjećamo, govorimo o aerodromu koji je godinu započeo daleko od isplativosti – s tek nekoliko putnika.

Zainteresovana aviokompanija na liniji Mostar-Zagreb-Mostar morat će ponuditi minimalno tri leta sedmično, od toga minimalno dva jutarnja. Na taj bi način, objašnjava mostarski gradonačelnik Mario Kordić, čime su se pri odabiru linije vodili, putnici iz Mostara lako hvatali konekcije za dalje destinacije. A linija bi, ukoliko se avioprijevoznik javio na netom zatvoreni javni poziv, zaživjela već za nekih mjesec i po.

“Naš cilj je da 3. 5. imamo to sve kompletno završeno jer u to vrijeme počinje gospodarski sajam, pa bi bila fina poruka da i gospodarstvenici koji dolaze u Mostar i razmišljaju o ulaganjima ovdje imaju i avionsku mogućnost doći do Mostara”, navodi Kordić.

Iz gradskog će budžeta za tu namjenu otići milion maraka – toliko su, kaže Kordić, izračunali da će trebati subvencije. No s pričom oko leta za Zagreb, mostarska se javnost zapitala – znači li to da grad odustaje od dovođenja neke niskobudžetne aviokompanije, što se u vremenu iza nas nerijetko najavljivalo?

“Ni u kom slučaju se ne odustaje ni od čega. Kontinuirano razgovaramo sa svima potencijalno zainteresiranim. Naravno, nudimo im naše usluge ovdje kako možemo pomoći da zajedno dignemo priču oko Zračne luke Mostar”, kaže Kordić.

Među onima kojima Zračna luka ponajviše u Mostaru treba su ljudi koji privređuju u sektoru turizma. A let ka Zagrebu i nazad, kažu, nije dovoljan.

“Trebamo nekoga ko će povezati Mostar dugoročnije, ne samo sa Zagrebom, već ako treba i Beogradom i s talijanskim lokacijama poput Rima, jer Italija je, što se tiče Međugorja, daleko najzanimljivija destinacija, i ponovo se okrenuti dijaspori”, ističe Davor Ljubić, predsjednik Udruge turizma i hotelijerstva Međugorje.

Inače, mostarski aerodrom najlošije posluje od svih u Bosni i Hercegovini. Od 75.000 putnika zabilježenih 2015, stoji u izvještaju Agencije za statistiku BiH, spao je na svega njih 1.942 u 2021. godini. U prvom mjesecu ove godine, podaci su kojima se u javnosti barata, putnika je bilo pet, pa se njih 30 u februaru može smatrati „velikim“ uspjehom. Tolikim da će Aerodrom Mostar milion i 300 hiljada maraka, koliko mu je nedavno dodijelila Vlada Federacije, potrošiti, između ostalog, na uredski materijal i plate zaposlenika.

federalna.ba

Mostar Zračna luka Mostar Mostarski aerodrom Zagreb