Mostarci poručili da se i korupcija može pobijediti
(Izvor: AA)

Mostarci poručili da se i korupcija može pobijediti

Međunarodni dan borbe protiv korupcije, koji svi borci protiv ove pošasti, obilježavaju 9. decembra bio je idealna prilika da na borbu protiv iste pozovu aktivisti tri udruženja iz Mostara, koji su poznati godinama kao borci protiv korupcije.

Riječ je o udruženjima koja se bore protiv izgradnje kamenoloma u naselju Kuti, zatim za izmiještanje deponije Uborak, te protiv izgradnje mini hidrocentrala na Bunskim kanalima. Oni su pozvali sve Mostarce, ali i građane Bosne i Hercegovine da im se pridruže u borbi protiv koruptivnih radnji.

“Sutra je Dan borbe protiv korupcije, a mi smo grupa građana koja je poznata po tome što se godinama bori upravo protiv korupcije. Krivimo korupciju i sve koji su koruptivnim radnjama od naših života napravili pakao. Deponija se mogla izmjestiti i sanirati. Dosad nije pronađena ni nova lokacija. Od tužbe na sudu nećemo odustati. Želimo dokazati da svaki pojedinac ima jednako pravo i da u ovoj zemlji mora biti pravde“, izjavila je Aiša Mujala iz Inicijative “Jer nas se tiče“.

Najbliži konačnoj pobjedi u borbi protiv vlasti su aktivisti iz naselja Buna. Riječ je o neformalnoj grupi građana okupljenim u Inicijativu “Stop izgradnji mini hidrocentrala na Bunskim kanalima“.

“Obilježavanje Međunarodnog dana borbe protiv korupcije je idealan povod da pošaljemo poruku svim građanima Bosne i Hercegovine da se ipak isplati boriti i biti istrajan. Zajedno smo sa drugim ekološkim udruženjima za sada uspjeli sačuvati netaknuti prirodni biser, Bunske kanale, na kojim je vlast planirala graditi mini hidrocentrale. Digli smo glas protiv neregularnosti i uspjeli. Da se nismo borili, ostali bismo bez fenomena prirode. Pokazali smo drugima da se borba i istrajnost ipak isplate. I zato, podrška svima koji su hrabri. Važno je dići glas protiv korupcije i biti uporan. Bezakonje se može i mora zaustaviti. Nećemo stati, dok se trajno ne izbrišu minihidrocentrale na Bunskim kanalima iz svih planova. Sada je na kantonu da raskine ugovor sa koncesionarom. Nadam se da će se uskoro i to desiti“, rekao je Miroslav Barišić, predstavnik neformalne grupe građana.

Za miran san, kako kažu, bore se mještani naselja Kuti. Njihove porodice u ovom dijelu Mostara žive vijekovima, a pitanje je da li će i dalje, jer je u blizini planiran kamenolom, koji bi značajno umanjio kvalitet života.

“Ovo je odličan trenutak da podsjetimo javnost da problemi kamenoloma Kuti i deponije Uborak nisu riješeni. Ostao je još jedan korak u borbi za opstanak Bunskih kanala – prirodnog netaknutog bisera. Naša poruka je da korupcija ne pogađa samo jednu već mnogo više osoba, i širi se kao 'trula jabuka'. Mi smo primjer da prijetnje eksplozijama i potresima mogu ugroziti živote malih ljudi, njihovo zdravlje i opstanak na mjestu na kojem žive vijekovima. Ipak se borimo i nećemo dozvoliti da se naš miran san pretvori u noćnu moru“, poručuje predstavnik Inicijative građana Kuti Aner Omanović.

Zanimljivo je da posljednjih godina ova udruženja imaju odličnu saradnju, a ujedinila ih je kako kažu, nevolja.

“Uz sve probleme koje imaju sva tri udruženja, mi smo u našoj borbi praktično zajedno. Složni protiv korumpirane vlasti. Oni ovu državu uništavaju i bore se protiv stanovništva. Mi se ipak trudimo ostati u njoj i napraviti je boljom. Molim sve građane Mostara da nam se pridruže i ako imaju neke druge probleme da ih iznesu. Nije lako, ali moramo se boriti. Za svoju djecu“, rekao je Omanović.

federalna.ba/AA

Mostar aktivisti borba protiv korupcije
FLUM Mostar Međunarodni festival lutkarske umjetnosti lutkari
0 25.09.2023 19:50
nevrijeme Mostar Čapljina Počitelj
0 24.09.2023 10:01