"Monstrum" širok 130 kilometara i težal 500 biliona tona ide ka Suncu

"Monstrum" širok 130 kilometara i težal 500 biliona tona ide ka Suncu

Svemirsko tijelo, promjera 130 kilometara, koje se približava našem Suncu, jeste "monstrum" među kometama i 50 puta je veće od jezgra većine poznatih kometa, navodi NASA, pozivajući se na snimke teleskopa "Hubble".

Ova ogromna kometa, koja je otkrivena još 2010. godine i nazvana "C/2014 UN271 (Bernardinelli-Bernstein), zapravo je ogromno tijelo čija masa iznosi 500 biliona tona. Iako je otkriven još prije 12 godina, njegovu veličinu tek sada je potvrdio Nasin veteranski svemirski teleskop.

Iako je kometa trenutno manje od 3,2 milijarde kilometara udaljena od Sunca i ide prema Zemlji, NASA uvjerava da taj ogromni svemirski kamen srećom ne predstavlja prijetnju za nas.

Nikad se neće približiti na manje od 1,6 milijardi kilometara od Sunca, što je nešto dalje od udaljenosti planete Saturna od naše zvijezde. To će biti tek 2031. godine, tvrde u Nasi.

Sa procijenjenom masom od 500 biliiona tona, ova kometa  je oko 100.000 puta masivnija od tipičnih kometa koji se nalaze mnogo bliže Suncu.

Ona trenutno prolazi kroz svemir brzinom od 35.200 kilometara na sat.

Kako bi provjerili njegovu veličinu, naučnici su 8. janura 2022. godine upotrijebili Nasin svemirski teleskop "Hubble" i snimili pet fotografija tog kometa.

Kometa je crnja od ugljena, prenosi "Daily Mail".

Naučnici vjeruju da je ta ogromna kometa, vjerovatno, nastala u Ortovom oblaku, najudaljenijem području našeg Sunčevog sistema, gdje se nalaze bilioni drugih kometa.

federalna.ba/Srna

kometa NASA Sunce