Ministri vanjskih poslova Italije i Francuske susreli se prvi put nakon napetosti oko migracija
(Izvor: Twitter)

Ministri vanjskih poslova Italije i Francuske susreli se prvi put nakon napetosti oko migracija

Potpredsjednik italijanske vlade i ministar vanjskih poslova Antonio Tajani i francuska ministrica vanjskih poslova Catherine Colonna sastali su se u Rimu.

U Rimu su se sastali ministri zemalja čiji su odnosi posebno zategnuti od oktobra 2022. godine zbog pitanja neregularnih migracija.

Tajani je ugostio francusku ministricu u Rimu, jer su tenzije splasnule nakon što je francuski ministar unutrašnjih poslova Gerald Darmanin početkom mjeseca otkazao posjetu Parizu zbog njegovih kritika na račun Meloni.

Tajani je tokom sastanka zahvalio Colonni na solidarnosti koju je Francuska pokazala prema katastrofi od poplava u regiji Emilia Romagna.

"Možda ponekad imamo različite stavove, ali važno je imati konstruktivan dijalog kako bismo razvili zajednički interes i zajedničko djelovanje u suočavanju s međunarodnim izazovima, posebno migracijom", rekao je Tajani.

Naveo je da je Italija izložena sve većem migracionom pritisku i da su dolasci neregularnih migranata u prvim mjesecima 2023. godine porasli za 160 posto u odnosu na isti period 2022.

"Vrijeme je da se u potpunosti integriše evropski sistem migracija i azila", dao je svoju procjenu.

Tajani je istakao da Italija i Francuska imaju posebnu odgovornost u pronalaženju konkretnih rješenja za trenutnu situaciju u Tunisu.

Italijanski ministar je naveo da je početak mirovnih pregovora između Rusije i Ukrajine cilj kojem treba težiti, ali da za to ne postoje neophodni uslovi.

Ponavljajući punu podršku Italije Ukrajini, Tajani je takođe istakao da bi Italija i Francuska trebale da budu u bliskoj koordinaciji za neophodne uslove za početak pregovora koji uzimaju u obzir suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine.

Razgovarali su i o pitanjima poput modernizacije tunela Mont Blanc, kao i o prekograničnoj saradnji.

Odnosi Italije i Francuske bili su zategnuti u novembru 2022. godine, zbog činjenice da Italija nije otvorila svoje luke za brodove nevladine organizacije koja je spašavala migrante.

federalna.ba/AA

Italija Francuska