Ministarstvo za urbanizam i zaštitu okoline BPK izdvojit će 350.000 KM za deponiju u Goraždu

Ministarstvo za urbanizam i zaštitu okoline BPK izdvojit će 350.000 KM za deponiju u Goraždu

Ministarstvo za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde kroz program Tekući transferi drugim nivoima vlasti, u ovoj godini izdvojit će 500.000 KM a sredstva su namijenjena za realizaciju kapitalnih projekata od značaja za stanovnike tog kantona.

Resorni ministar Bojan Krunić napominje da je realizacija programa predviđena Programom rada resornog ministarstva i Vlade BPK Goražde, a njegova implementacija ima za cilj pružiti finansijsku podršku projektima iz oblasti ministarstva s posebnim akcentom na zaštitu okoliša kroz unapređenje komunalne infrastrukture, a koje planiraju realizovati drugi nivoi vlasti u BPK Goražde.

Po riječima Krunića, poseban akcenat stavljen je na projekte koji se odnose na rješavanje problema upravljanja otpadom, što je jedan od uslova održivog razvoja i približavanja evropskim standardima u ovoj oblasti. 

- Program koji je urađen u skladu sa Strategijom razvoja BPK Goražde za period 2021-2027. godina, Strategijom o zaštiti okoliša, odnosno Strategijom upravljanja otpadom u BPK Goražde podijeljen je u dva cilja. Po prvom posebnom cilju, iznos od 350.000 KM planiran je za sanaciju nezakonite deponije i otvaranje nove, a pokušali smo da definišemo jednostavniji pristup aplikaciji na javni poziv kako bi se implementirao projekat - naveo je Krunić. 

Podsjetio je da je Plan upravljanja otpadom donesen prošle godine te da je na snazi narednih pet godina. On sadrži sve mjere koje moraju ispuniti kako lokalne zajednice u sastavu kantona, tako i resorno ministarstvo.

Krunić je naglasio da je sanacija nelegalne deponije Šišeta jedan od prioriteta te da je za trajno rješenje ovog dugogodišnjeg problema neophodna podrška viših nivoa vlasti. 

- Imamo tri primarna cilja, prije svega asfaltiranje putnog pravca kroz Glamoč do same buduće deponije Trešnjica. Drugi cilj je zatvaranje, odnosno konzerviranje deponije u Šišetima i njena sanacija i treći cilj je otvaranje bar jedne kasete u mjestu Trešnjica, što su aktivnosti koje ćemo mi nastojati da realizujemo u 2024. godini. U toku je izrada projektne dokumentacije koju radi IPSA institut, još uvijek nije završen predmjer i proračun radova, to očekujemo u narednom periodu, kako bi smo u saradnji sa Gradom Goražde definisali buduće aktivnisti odnosno naredne korake prema višim nivoima vlasti – kazao je ministar za urbanizam, prostorno uređenje i zaštitu okoline BPK Goražde.

Preostali iznos sredstava od 150.000 KM predviđen je za realizaciju projekata od značaja za lokalne zajednice Pale i Foča u FBiH.

federalna.ba/Fena

BPK Goražde
BPK Goražde stipendije studenti
0 16.05.2024 17:27
Mreža BPK Goražde Goražde
0 30.04.2024 21:44
Goražde BPK Goražde SDP BiH SDP Skupština BPK Goražde Skupština BPK
0 03.03.2024 18:41