Ministar Hrnjić inicirao sastanak o potencijalima neiskorištene šumske biomase u USK-u

Ministar Hrnjić inicirao sastanak o potencijalima neiskorištene šumske biomase u USK-u

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Kemal Hrnjić je s federalnom ministricom okoliša i turizma Nasihom Pozder i federalnim ministrom energije, rudarstva i industrije Vedranom Lakićem, inicirao održavanje sastanka o potencijalima neiskorištene šumske biomase na području Unsko-sanskog kantona.

Kako je istaknuto, na sastanku održanom u Sarajevu, razgovarano je o mogućnostima korištenja oko 100.000 tona neiskorištene biomase s područja kojim upravlja ŠPD "Unsko-sanske šume", a koja nastaje kao rezultat otpada prilikom sječe i obrade drveta. Učesnici sastanka posebno su istakli značaj očuvanja okoliša i čišćenja šuma od neiskorištene šumske biomase.

- Na ovaj način nastojimo da "očistimo" naše šume i iskoristimo ono što trenutno nije adekvatno zbrinuto ili propada, te za naše kompanije obezbijedimo karbonske kredite koji će vrlo brzo biti jedan od ključnih faktora u pozicioniranju na tržištu Evropske unije – rekao je Hrnjić.

Cjelokupna tehnologija i koncept je zastupljen u EU koja ima rigorozne ekološke standarde.

- Radi se o tzv. održivoj zelenoj energiji, koju potiče EU i koja je u skladu sa Green deal-om i drugim međunarodnim propisima i konvencijama. Vrlo je bitno da BiH ima što veći udio kogeneracijske proizvodnje, odnosno da koristi različite izvore u procesu proizvodnje energije. Ukazano je da se radi o količini mase koja odgovara proizvodnji od 100.000 MWh godišnje - rekao je Hrnjić tokom sastanka.

Ministri Pozder i Lakić iskazali su zadovoljstvo prezentiranim projektom, te ukazali na potrebu izrade studije izvodljivosti koja bi dodatno ukazala na opravdanost ovog projekta.

- Pozitivna strana ovog projekta je da energija i okoliš mogu biti na jednoj strani. Vjerujem da će ekonomska opravdanost projekta pokazati da naša zemlja treba slijediti put energetske tranzicije i uvoditi u sistem obnovljive izvore energije - kazala je ministrica Pozder.

Ministar Lakić istakao je opredijeljenost resornog ministarstva za podršku ovom projektu.

- Tri ministarstva su danas dala načelnu podršku ideji koja brine o okolišu, a ujedno kroz zbrinjavanje neiskorištene šumske biomase doprinosi proizvodnji energije - naglasio je ministar Lakić. 

Sastanku su prisustvovali i ministar privrede USK Armin Kardašević i direktor ŠPD "Unsko-sanske šume" Haris Koljić. Oni su, kako se navodi u saopćenju, iskazali interes za učešće u pilot projektu kojim se nastoji iskoristiti biomasa i unaprijediti razvoj šumsko-privrednih društava i lokalnih zajednica.

- S obzirom na to da naš obim sječa iznosi 400.000 kubika u odnosu na količine od 570.000 koje su nam zakonski dozvoljene, tu vidimo značajnu poslovnu priliku za povećanje performansi rada preduzeća na bazi održivog korištenja svih potencijala šumskih resursa - kazao je Koljić.

Kroz prezentirani pilot projekt potiče se poslovna aktivnost, povećava obim naplate poreza, a lokalne zajednice i privreda imaju priliku za dodatni privredni razvoj, navedeno je u saopćenju Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

federalna.ba/Fena

Kemal Hrnjić USK