Ministar Dizdar i gradonačelnik Ljubuškog razgovarali o potrebama povratničke populacije
(Izvor: Fena/Emanuel Soča)

Ministar Dizdar i gradonačelnik Ljubuškog razgovarali o potrebama povratničke populacije

Federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Nerin Dizdar boravio je u petak u službenom posjetu Ljubuškom gdje je s tamošnjim gradonačelnikom Vedranom Markotićem razgovarao o potrebama povratničke populacije i najznačajnijim projektima za tu lokalnu zajednicu.

Dvojica sugovornika razgovarali su o sanaciji kanalizacijske i vodovodne mreže te o izgradnji kulturnog centra u Gornjem gradu, gdje uglavnom živi povratnička populacija kao i izgradnji smještaja za socijalno ugrožene obitelji u tom gradu.

Federalni ministar izrazio je zadovoljstvo kvalitetnom suradnjom Gradske uprave i povratničke populacije te obećao podržati spomenute kapitalne projekte.

- Nama je uvijek drago doći u sredine gdje imamo istinske primjere integracije povratnika u matičnu sredinu i gdje imamo puni život zajednice koja se tretira jedinstveno i od strane lokalne zajednice i administracije, ali i stanovništva – izjavio je ministar Dizdar.

Zadovoljan je i kako kaže, što je stigao u sredinu koja je u prošlosti aplicirala s kvalitetnim projektima, a u kojima Gradska uprava sudjeluje sa značajnim iznosima u sufinanciranju te na praktičan način, dokazuje da joj je stalo do povratnika.

- Ovo je jedan od kvalitetnih primjera na koje se mogu ugledati i druge lokalne zajednice i gdje i povratnička zajednica, uglavnom Bošnjaci, ima njihovu podršku - istaknuo je federalni ministar.

Gradonačelnik je ministra Dizdara upoznao o neophodnim vidovima potpore koji će popraviti kvalitetu života ljudi u Gornjem gradu, gdje uglavnom živi povratnička populacija.

- U 2022. i 2023. godini aplicirali smo za izgradnju zapadnog kraka kanalizacije, a čiji jedan dio ide kroz Gornji grad, Ljubuškog, gdje živi uglavnom povratnička populacija. Tu se radi o većem izdvajanju financijskih sredstava i dio toga projekta je već završen. U 2022. godini također smo aplicirali za izgradnju kulturnoga centra u Gornjem gradu i resorno ministarstvo je pomoglo s jednim manjim iznosom - naveo je ovom prigodom ljubuški gradonačelnik.

Podsjetio je kako se na sastanku razgovaralo i o izgradnji smještaja za stambeno ugrožene obitelji, jer je, kako je kazao, prethodnih mjeseci od Ministarstva stigao dopis prema svim jedinicama lokalnih sredina da izraze spremnost za sudjelovanjem u tom projektu.

- Mi u Ljubuškom smo odgovorili potvrdno u smislu infrastrukturnih zahtjeva, a resorno ministarstvo bi osiguralo sredstva za izgradnju te zgrade - dodao je gradonačelnik Markotić, napominjući kako se u Ljubuškom ne govori o suživotu, nego o zajedničkom životu.

federalna.ba/Fena

Nerin Dizdar Ljubuški gradonačelnik povratnici