Microsoft nudi Windows i u cloudu

Microsoft nudi Windows i u cloudu

Američki tehnološki gigant "Microsoft" saopštio je danas da će svoj operativni sistem "Windows" nuditi i kao uslugu u cloudu, s ciljem lakšeg pristupa poslovnim aplikacijama sa više uređaja.

Usluga će biti nazvana "Windows 365" i biće pokrenuta 2. augusta i radiće poput kupovine novog računara jer će firme ili škole navesti koliko im je za novu mašinu potrebno snage, memorije i skladišnog prostora.

Međutim, umjesto čekanja na dolazak fizičkog računara, poslodavac ili učenik će pristupiti operativnom sistemu u klaudu putem postojećeg kompjutera, iphona ili bilo kojeg drugog uređaja sve dok je internet pretraživač kompatibilan sa "HTML5".

Verzija sistema u cloudu stvorena je na osnovu informacija dobijenih od klijenata koji su tražili da poslodavci i učenici imaju brži i lakši pristup računaru bez obzira na fizičku lokaciju.

Usluga je slična takozvanim virtuelnim ili udaljenim desktopovima koja je prisutna u proteklih nekoliko decenija ali neophodan im je sofisticiran tehnološki sektor za postavljanje i upravljanje.

"Microsoft" je izrazio nadu da će tehnologija "Windows 365" olakšati vlasnicima manjih firmi ili manjim školama upotrebu bez veće tehnološke službe i sa predvidivim mjesečnim troškovima na osnovu jačine virtualnog kompjutera. 

federalna.ba/Srna

Microsoft Windows cloud