Michel: EU će učiniti sve da napori u vezi sa BiH imaju pozitivan efekat
(Izvor: EPA/STEPHANIE LECOCQ)

Michel: EU će učiniti sve da napori u vezi sa BiH imaju pozitivan efekat

U vezi sa situacijom u BiH, predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel je naveo da će EU da se postara da svi napori u vezi sa BiH imaju pozitivan efekat u ublažavanju političkih tenzija i funkcionisanju institucija u zemlji. Michel je naveo da se radi na prijedlozima za što skorije otpočinjanje pregovora EU sa Albanijom i Sjevernom Makedonijom. "To nam je jedan od glavnih prioriteta i uradićemo sve da ostvarimo rezultat", dodao je Michel.

On je dodao da u EU postoji snažna politička volja da se evropski proces sa Zapadnim Balkanom oživi i da se pošalje vrlo jasna i snažna poruka.

Predsjednik Evropskog savjeta Charles Michel izjavio je danas pred početak sastanka lidera EU i zemalja zapadnog Balkana u Briselu da je uvjeren da će Ukrajina i Moldavija dobiti status kandidata za članstvo u EU. "Ovo je odlučujući trenutak za EU. Uvjeren sam da ćemo danas Ukrajini i Moldaviji dati status kandidata i da ćemo izraziti jasnu i snažnu evropsku perspektivu za Ukrajinu, Gruziju i Moldaviju", rekao je Michel.

federalna.ba/Beta

(Kraj)  pea/dan

Charles Michel Samit EU - Zapadni Balkan
Charles Michel Rusija glad prehrana kriza
0 26.06.2022 15:26
Aleksandar Vučić Srbija BiH Sjeverna Makedonija Samit EU - Zapadni Balkan
0 23.06.2022 16:04
Edi Rama Samit EU - Zapadni Balkan
0 23.06.2022 11:13
Josep Borrell Samit EU - Zapadni Balkan
0 23.06.2022 11:08