Međunarodna skijaška federacija zadovoljna organizacijom Evropa kupa na Bjelašnici
(Izvor: Fena)

Međunarodna skijaška federacija zadovoljna organizacijom Evropa kupa na Bjelašnici

Utrkama FIS Evropa kupa u disciplini Super G za žene, koje su jučer održane na Bjelašnici, olimpijsko Sarajevo ponovo je vraćeno na mapu organizatora velikih međunarodnih takmičenja u alpskom skijanju.

Drugo po jačini takmičenje, nakon Svjetskog kupa, na olimpijsku ljepoticu privuklo je sve svjetske velesile u alpskom skijanju, ali i zaljubljenike ovog sporta. 

Organizacija takmičenja zadovoljila je sve kriterije i dobila je visoke ocjene zvaničnika Međunarodne skijaške federacije - FIS.

Generanlna sekretaka Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine Jelena Dojčinović izjavila je Feni kako je njena lična ocjena  da je organizacija  takmičenja bila puno bolja nego što su to u savezu i očekivali, s obzirom  da su  utrke  Evropa kupa organizirali prvi put.

"Čitava ekipa ponijela se vrlo profesionalno, svi su zaista uradili svoj posao na izuzetno visokom nivou. Kada su u pitanju reakcije timova, takmičara i trenera, također je bilo izvrsno, svi su oduševljeni, Bosnom i Hercegovinom, našim domaćinstvom, ali za njih ono što je najvažnije - pripremljenom stazom i kompletnom organizacjom takmičenja" - kazala je Dojčinović.

Njeno mišljenje dijele i zvaničnici FIS-a,  koji su kazali da će zasigurno uraditi sve što je do njih da se Bosna i Hercegovina, Sarajevo i Olimpijski centar Bjlašnica iduće godine ponovo vrate u kalendar Evropa kupa.

Skijaški savez BiH do kraja sezone planira  organizirati još nekoliko međunarodnih i domaćih takmičenja na Bjelašnici, Ravnoj planini i Jahorini.

"U našem kalendaru su i domaća prvenstva za mlađe kategorije, tako da sve nastavljamo prema planu i programu, u punom smo pogonu sve do sredine marta" - govori Dojčinović.

Najbolja bosnaskohercegovačka alpska skijašica Elvedina Muzaferija, nakon sjajnih nastupa na Svjetskom prvenstvu  u francuskom Courchevelu, na utrkama u Super G-a  na Bjelašnici nije zabilježila očekivane rezultate.

" Njeni zaostatci za najboljim su sve manji i manji,  kada su pitanju brze discipline. To nam govori da njena forma ide naprijed i da ćemo zasigurno od Elvedine u budućnosti očekivati sve bolje i bolje rezultate. Njen jučerašnji nastup na Bjelašnici  definitivno nije zadovoljio njena očekivanja, ali imala je veliko opterećenje nastupa na ovako velikom takmičenju pred domaćom publikom. To je sigurno ostavilo  traga, ali i umor jer je Elvedina, isti dan nakon završetka spusta na SP, krenula za Sarajevo, kako bi se pojavila na utrkama na Bjelašnici" - kazala je Dojčinović.

Na takmičenju na Bjelašnici učestovalo je 58 takmičarki, među kojim je veliki broj bio iz najvećih svjetskih skijaških nacija - Austrije, SAD-a, Kanade, Francuske, Italije, Njemačke, Švicarske i Norveške.  

federalna.ba/Fena

Bjelašnica FIS
Bjelašnica FIS Evropa kup
0 13.02.2023 17:20
skijanje Bjelašnica Elvedina Muzaferija
0 12.02.2023 15:55
skijanje Bjelašnica Elvedina Muzaferija
0 12.02.2023 13:19
Ski klub Bjelašnica Bjelašnica Srebrna lisica Skijaški kup
0 06.02.2023 16:37
Bjelašnica vjetar narandžasti meteoalarm narandžasto upozorenje
0 04.02.2023 12:11