Manifestacija 'Dani o Allahovom poslaniku - Selam ya Resulallah' počinje 3. oktobra

Manifestacija 'Dani o Allahovom poslaniku - Selam ya Resulallah' počinje 3. oktobra

Podjelom 571 ruže, simbol godine u kojoj je rođen posljednji Božiji poslanik Muhammed a.s., na platou ispred Baščaršijske džamije 3. oktobra će biti ozvaničen početak 18. manifestacije "Dani o Allahovom poslaniku - Selam, ya Resulallah”.

Organizator manifestacije je Medžlis Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, a glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar ef. Velić i pomoćnik glavnog imama i koordinator projekta Malik ef. Šljivo danas su na konferenciji za medije predstavili bogat program, kojim žele doprinijeti afiramciji kulture i tradicije naroda u Bosni i Hercegovini.

Velić je ukazao na važnosti manifestacije, te naveo da bosanski muslimani s posebnim poštovanjem dočekuju mjesec u kojem je rođen posljednji Božiji poslanik Muhammed.as.

- Iz tog dubokog poštovanja prema Muhammedu a.s. stoljećima se u našoj domovini u mjesecu rabbiu-l-evvelu uče mevludi i organiziraju brojne aktivnosti, koje su vremenom postale i naši prepoznatljivi vjerski običaji – kazao je Velić.

Moto 18.manifestacije „Selam ya Resulallah" je kur'anska pouka iz sure El-Maide „Jedni drugima pomažite u dobročinstvu i čestitosti, a ne sudjelujte u grijehu i nepijateljstvu“.

- Stoga u danima koji su pred nama podsjećat ćemo vjernike na zajedništvo, na međusobno pomaganje, da neumorno čine dobro, da se u dobru natječu, da na zlo dobrim uzvraćaju, da se sa svakim na lijep način ophode, da naređuju dobro, da se neznalica klone – poručio je Velić.

Tokom 20 dana manifestacije, kako je rekao ef. Šljivo, bit će upriličen ciklus od tri predavanja ponedjeljkom u Gazi Husrev-begovoj biblioteci, a predavači su Ferid ef. Dautović, Hilmo Neimarlija i Mehmet Gormez.

Bit će predstavljen i prijevod Kur'ana Nurke Karamana, a promotori su Hilmo Neimarlija, Enes Karić, Hadžem Hajdarević.

- Za ljubitelje umjetnosti pripremili smo izložbu, „Sultanske košulje“ koja će biti otvorena u Brusa bezistanu. Košulje sa dovama, Turaka, Seldžučkog carstva, pa do Osmanskog carstva. Stigle su i do nas prolazeći kroz određene procese izmjena – kazao je Šljivo.

I izložba „Vesila“, kaligrafa iz Turske, bit će otvorena u Hanikahu Gazi Husrev-begove medrese.

Tradicionalna mevludska svečanost uoči 12.rabbiu-l-evvela održat će se 7. oktobra, poslije jacije namaza u Sultan Fatihovoj-Carevoj džamiji, a centralna mevludska svečanost je 8. oktobra u Begovoj džamiji poslije jacije namaza. Bit će proučeni i centralni mevludi po općinama Kantona Sarajevo, te četiri mevluda za žene.

- I za najmlađe imamo program za učenike srednjih škola, koje su sami učenici sa svojim vjeroučiteljima pripremili, kao program članova Mreže mladih, kao i otvoreni mektebski dan. Program je edukativno-zabavnog karaktera - najavio je Šljivo.

Manifestacija završava koncertom ilahija i kasida 23. oktobra u Centru za mlade i omladinu Novo Sarajevo.

federalna.ba/Fena

Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, Ya Resulallah
Mehmet Gormez Dani o Allahovom poslaniku Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, Ya Resulallah
0 17.10.2022 21:46
mevlud Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, Ya Resulallah Selam, Ya Resulallah Poslanik Muhammed
0 08.10.2022 15:19
Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, Ya Resulallah
0 01.11.2021 23:20
Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, Ya Resulallah mevlud
0 17.10.2021 21:18
Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, Ya Resulallah Selam, Ya Resulallah Islamska Zajednica Sarajevo IZBiH
0 11.10.2021 19:07
mevlud Dani o Allahovom Poslaniku - Selam, Ya Resulallah
0 08.10.2021 11:16