videoprilog Alema Dedića (Federacija danas)

Na listi čekanja za upis u predškolske ustanove u USK-u 150 mališana

Imena brojnih mališana stoje na listama čekanja za upis i u predškolske ustanove u Unsko-sanskom kantonu, a najviše ih je u Bihaću i Cazinu. Uprave vrtića iz tih gradova već duže vrijeme čekaju odobrenje Ministarstva obrazovanja za proširenje kapaciteta.

365 djece boravi u dva javna bihaćka vrtića. Koliko su potrebe zapravo veće, najbolje pokazuje lista čekanja na kojoj je više od 150 djece. Sredstva za svrhu proširenja kapaciteta u vrtićima su osigurana iz budžeta, međutim, čeka se saglasnost resornog ministarstva.

„Očekujemo da će se proširiti vrtićki kapaciteti za još dvije odgojne grupe. To su mlađe jaslice i starije jaslice. Te bismo onda upisali ukupno oko 90 djevojčica i dječaka što bi svakako smanjilo listu čekanja“, navodi Amir Kozlica, direktor JU Dječiji vrtić Bihać.

Listu čekanja je uspjela smanjiti uprava obdaništa „Hasnija Omanović“ iz Cazina, no bez mjesta je ostalo 130 djece. Već više od dvije godine čekaju sredstva za otvaranje dodatnih prostorija u jednoj cazinskoj osnovnoj školi.

„Do toga još uvijek nije došlo. Razlog tome su finansije, odnosno nedostatak 35.000 KM koje su potrebne da bi se opremile prostorije u školi 'Cazin 1'. Mi smo svoje zahtjeve s predračunima slali na više adresa – Ministarstvu obrazovanja, premijeru USK-a, međutim, do realizacije nije došlo“, ističe Minela Jušić, direktorica Dječijeg obdaništa "Hasnija Omanović Cazin".

Novu djecu je moguće primiti u vrtić u Bosanskom Petrovcu nakon ispraćaja predškolaca. Ipak, iako je riječ o maloj općini s malim brojem stanovnika, na upis u jednu od dvije grupe čeka oko 40 djece. Otvaranjem novih grupa liste bi bile kraće. U korist ide to što u vrtiću postoji prostor, a Općina Bosanski Petrovac je prihvatila finansirati plate godinu dana za dva nova odgajatelja.

„Nadamo se u skorije vrijeme da će nam ministarstvo odgovoriti pozitivno, da će nam dati svoju saglasnost da formiramo novu grupu, da krenemo u proces upošljavanja novih radnika i prijema djece. Moram istaći da formiranje nove grupe neće riješiti svu djecu koja se nalaze na listi čekanja“, naglasila je Jasmina Ramić, direktorica vrtića u Bosanskom Petrovcu.

Iz Kantonalnog ministarstva obrazovanja su nam kazali kako je unutrašnjom preraspodjelom osigurano oko 200.000 maraka za otvaranje dodatnih grupa u predškolskim ustanovama, a saglasnosti za iste su u pripremi.

federalna.ba

vrtići USK Cazin Bihać
USK stranke vlast
0 04.10.2022 19:12
USK policijski službenici
0 03.10.2022 20:38
Bihać Opći izbori 2022
0 02.10.2022 12:59
migranti škola kuhanja Bihać kamp Lipa Prihvatni centar Borići Borići
0 01.10.2022 19:08