videoprilog Mustafe Mekanića (Dnevnik 2)

Lista predloženih ambasadora od podrške, preko šutnje - do bunta

Listu prijedloga 14 novih ambasadora Bosne i Hercegovine, koju je predložio je član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, izazvala je iznimnu pažnju javnosti. Na listi većinom poznata imena iz svijeta diplomatije, koji su obavljali slične funkcije u prethodnim godinama. Prijedlog da Zlatko Lagumdžija bude imenovan za ambasadora Bosne i Hercegovine pri UN-u izazvao je žestoku reakciju potpredredsjednika SDP-a Vojina Mijatovića. Situaciju nastoji smiriti Nermin Nikšić. Bećirović ne izlazi u medije. Svi uglavnom komuniciraju putem društvenih mreža.

Počelo je formiranje diplomatskog kora Bosne i Hercegovine. Prvi s imenima ambasadora iz reda bošnjačkog naroda istupio je član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović. Ne želi se očitovati konkretnije na poziv Federalne TV sve do potvrđivanja kandidata od Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

A ovo su imena kandidata za ambasadore:

Sabit Subašić - Egipat, Erol Avdović - Belgija, Zlatko Lagumdžija - UN, Haris Hrle - Indija, Nijaz Čardaklija - Iran, Elma Kovačević Bajtal - Crna Gora, Amira Arifović Harms - Italija, Emin Čohodarević - Pakistan, Nusret Čančar - Kuvajt, Armin Limo - Indonezija, Anesa Kundurović - Danska, Haris Bašić - Vijeće Evrope i Damir Arnaut - Njemačka.

Zlatko Lagumdžija kao kandidat za ambasadora Bosne i Hercegovine pri UN-u bio je tema špekulacija prethodnih dana. Na kraju je potvrdio kandidaturu. Prihvatio je prijedlog za ambasadorsku funkciju, nakon dugih razgovora s Bećirovićem. Lagumdžija tvrdi da je Bećirović napravio jasne kriterije prema obrazovanju, CV-u, nastojeći spojiti mladost i mudrost s iskustvom u diplomatiji. 

“Prvi put sam o tome razgovarao s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine, mojim drugom Denisom. Izašao je s prijedlogom, a ja sam ga pitao zašto mene predlaže, šta se od mene očekuje”, kazao je Lagumdžija.

Iz NiP-a reagirali na listu predloženih ambasadora

Na prijedlog 14 novih ambasadora Bosne i Hercegovine, koji je sačinio član Predsjedništva BiH Denis Bećirović, reagirali su iz Naroda i pravde. Zastupnica u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine članica Naroda i pravde Mia Karamehić-Abazović oglasila se na Twitteru. “Radi objektivnog i...

U međuvremenu se prelamalo i unutar SDP-a. Na kolegiju rukovodstva stranke je  zaključeno da se član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović, inače i potpredsjednik SDP-a, nije konsultirao  u vezi s prijedlozima za ambasadore Bosne i Hercegovine. Protiv imenovanja Zlatka Lagumdžije je potpredsjednik SDP-a Vojin Mijatović jer je Lagumdžija, smatra, srozao SDP na niske grane zbog čega su izgubili ogroman broj glasova u proteklih deset godina.

“Katastrofalna je odluka da Zlatko Lagumdžija bude kandidat za ambasadora Bosne i Hercegovine pri UN-u, i za SDP BiH i za državu Bosnu i Hercegovinu. Odgovorno tvrdim da taj prijedlog nije usaglašen sa SDP-om BiH, a kao što mi je potvrdio predsjednik Nikšić, nije ni s njim. Ne interesuje me koga će članovi Predsjedništva predlagati za ambasadore, samo ne u ime SDP-a BiH bez saglasnosti SDP-a BiH”, poručio je potpredsjednik SDP-a BiH Vojin Mijatović.

“Ne želim dovesti u pitanje pravo člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz reda bošnjačkog naroda dr. Bećirovića na predlaganje i imenovanje ambasadora. Naime, isključivu nadležnost za imenovanje državnih ambasadora ima Predsjedništvo Bosne i Hercegovine. Želim vjerovati, a poznavajući Denisa mislim da se rukovodio željom da učini najbolje za državu Bosnu i Hercegovinu i da diplomatsku mrežu podigne na viši nivo. Kao i uvijek u svakoj kadrovskoj križaljci ima onih koji su više ili manje zadovoljni rješenjima”, napisao je predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Dodik: SNSD neće podržati Lagumdžiju i Arnauta za ambasadore

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da da ova stranka neće podržati imenovanja Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta za ambasadore."SNSD neće podržati imenovanja Zlatka Lagumdžije i Damira Arnauta za ambasadore jer je riječ o ljudima koji dokazano rade protiv Republike Srpske", objavio je Dodik...

"Neka svoje privatne ambasadore imenuju i za njih odgovaraju javnosti. Ova odluka će imati dalekosežne posljedice po SDP BiH i ukoliko se raalizuje u ime SDP-a BiH; te najavljujem drastične poteze u tom slučaju! Ukoliko je neko spreman da pljuje pa da sve poliže slobodno, ja nisam, ne u moje ime!!!", naveo je Mijatović.

"Da budem potpuno jasan, kao predsjednik SDP-a nisam učestvovao u konsultacijama niti prijedlozima kandidata za ambasadore. Na kraju, želim jasno podvući da je jako važno da držimo fokus na konačnom cilju, stabilnoj Bosni i Hercegovini, članici EU i NATO-a, državi koja se mora izvući iz kolotečine, iz blata svađa i podjela kako bismo zajedno i samo tako ostvarili ovaj cilj”, istakao je Nikšić.

Budući da u Bosni i Hercegovini ne postoji odgovarajući zakon, procedura imenovanja ambasadora se odvija prema odluci Predsjedništva Bosne i Hercegovine koja ostavlja širok prostor proizvoljnom odlučivanju. Drugi članovi SDP-a nisu reagirali javno.

federalna.ba

Denis Bećirović ambasadori Zlatko Lagumdžija SDP BiH
Denis Bećirović Ajša Memišević Fadil Memišević povratnici napad
0 25.03.2023 12:26
Denis Bećirović Ambasada Ruske Federacije
0 24.03.2023 18:53
Denis Bećirović Johann Sattler Delegacija EU u BiH Predsjedništvo Bosne i Hercegovine
0 21.03.2023 17:35