"BiH je oteta država u kojoj institucije služe manjoj grupi ljudi"

Predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić, lider Naše stranke (NS) Edin Forto i predsjednik Naroda i pravde (NiP) Elmedin Konaković komentarisali su danas u Sarajevu aktuelnu političku situaciju u Bosni i Hercegovini, posljednje izrečene američke sankcije bh. državljanima te o formiranju vlasti u entitetu Federaciji Bosne i Hercegovine.

“Svi smo svjesni da je BiH prilično rovita zemlja, da su naše institucije klimave i da je krajnje vrijeme da se posvetimo njihovom jačanju vraćanju u funkciju građana BiH. Zadovoljstvo mi je da to moje kolege u Vijeću ministara to rade, siguran sam da će to i dati određene rezultate”, rekao je Nikšić.

Predsjednik SDP-a smatra da BiH ne zavisi isključivo od političara, iako oni veoma utiču na kreiranje kompletnog ambijenta.

“Važnije je da su građani svjesni da je to njihova domovina koju treba izgrađivati. Nažalost, u odnosu na naše političare čini se da nekad stranci više drže do BiH i njenih institucija”, rekao je Nikšić.

Nikšić je komentarisao jučerašnje sankcije američke administracije bivšem generalnom direktoru Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Bosne i Hercegovine Osmanu Mehmedagiću, ističući da one još jednom pokazuju koliko su pojedine bh. institucije privatizovane, koliko su stavljene u funkciju pojedinaca i kako se zloupotrebljavaju.

Nikšić se osvrnuo i na proces formiranja vlasti u Federaciji BiH, nedavno formiranje vlasti u USK, gdje su partneri Trojke sa federalnog nivoa SBiH i NES formirali vlast sa SDA i DF-om.

“Očekujemo da do kraja zakonskog roka vidimo da li je rukovodstvo Federacije BiH spremno da prihvati parlamentarnu većinu u oba doma i podrži vladu ili ćemo imati blokadu za koju treba tražiti načina kako da se otkloni”, rekao je Nikšić i dodao da će ove stranke učiniti sve da “profunkcionoše ova pravna država”,

Predsjednik Naše Stranke Edin Forto izjavio je kako se BiH suočava sa pojavom, koju je definisao kao pojam “oteta država”.

"Oteta država je ona u kojoj institucije služe manjoj grupi ljudi, a ne građanima”, rekao je Forto.

On se također osvrnuo na sankcije američke administracije bh. državljanima te izjavio da ako postoji administracija koja je prijateljski nastrojena prema BiH, koja je zato da se grade institucije, da se prebacuju ovlasti na nivo države i da podržava eurotlanski put BiH, onda je to američka administracija.

“Ne mogu pomisliti da bi naveli onakve stvari ako nisu sto posto pouzdane. Pred nama je pravna i administrativna bitka da napokon vratimo institucije građanima, prije svega na federalnom nivou vlasti i da BiH konačno gurnemo tamo gdje pripada, a to je prema Evropskoj uniji”, rekao je Forto.

Lider Naroda i pravde Elmedin Konaković rekao je da će lideri ovih stranaka zatražiti sastanak s predstavnicima Tužilaštva BiH, kako bi vidjeli i informisali javnost o tome šta su poduzeli po pitanju prijava, jer od toga, kako je kazao, zavisi politička izvjesnost BiH, reforme na federalnom i državnom nivou.

“Ovo je ključni trenutak za dalji put BiH. Hoćemo li ostati zarobljeni u raljama korupcije i kriminala ili će institucije ove zemlje početi raditi svoj posao”, rekao je Konaković.

Na kraju je rekao da nije slučajno da BiH posjećuju važni ljudi, da su vratili fokus na BiH i procese koji se u državi dešavaju.

“Imamo širom otvorena vrata unutar EU, pogotovo unutar američke administracije. Borili smo se godinama da se vrati pažnja američke administracije na BiH. Znate koliko je to bitno. Kakva je snažna poruka kada State Department kaže da ‘štiti državnu imovinu BiH. Dugo smo se zato borili”, rekao je Konaković i dodao:

“Trenutno se dešava situacija da će u ovim procesima koji su pred nama Ukrajina imati snažnu podršku na svom putu prema EU. Veliki broj ljudi s kojima sam razgovarao, stavlja nas rame uz rame. Lobiraće, glasaće, podržaće. Treba da pratimo ritam Ukrajine iako ga nismo zaslužili. Ali nam treba politička stabilnost i ozbiljna reformska vlast”.

federalna.ba/Fena

Trojka BiH deblokada
Ujedinjene nacije prijem BiH Sarajevo
0 22.05.2024 12:42
Aleksandar Vučić Srbija BiH priznata Srebrenica
0 22.05.2024 09:38
Digitalna Evropa BiH pristupila
0 16.05.2024 09:28
BiH ekonomski rast najsporiji region
0 14.05.2024 12:02
Trojka HDZ SNSD
0 13.05.2024 18:55