Lideri EU odlučili da Ukrajini i Moldaviji dodijele kandidatski status

Lideri zemalja Evropske unije odlučili su da Ukrajini i Moldaviji dodijele kandidatski status. Odluka o tome je objavljena danas na samitu lidera EU u Briselu.

Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel na društvenim mrežama opisao je odluku kao "historijsku".

"Današnja odluka predstavlja veoma važan korak na putu ka EU", rekao je Michel, te je na tome čestitao narodima Ukrajine i Moldavije.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen čestitala je ukrajinskom predsjedniku Volodimiru Zelenskom i predsjednici Moldavije Maii Sandu zbog dodijele kandidatskog statusa.

"Vaše države su dio evropske porodice. Današnje historijske odluke lidera to i potvrđuju", rekla je Von der Leyen.

Oči Zapadnog Balkana uprte u Brisel

Sve oči Istočne Europe, ali i Zapadnog Balkana uprte su danas i sutra u Brisel. U toku je dvodnoevno zasjedanje lidera Evrpske unije o kandidatskim statusima Ukrajini, Moldaviji, Gruziji, te našoj zemlji, ali i o početku pregovaračkog procesa za Sjevernu Makedoniju i Albaniju, te o liberaliza...

Ukrajina je podnijela zahtjev za članstvo u EU 28. februara 2022. godine, četiri dana nakon početka ruske ofanzive, a Moldavija i Gruzija 3. marta 2022. godine. Evropsko vijeće 7. marta pozvalo je Evropsku komisiju da iznese mišljenje o ovoj temi.

Status kandidata je prvi korak u dugoročnom procesu pridruživanja određene države EU-u.

federalna.ba/AA

EU Brisel
Aleksandar Vučić Albin Kurti Srbija Kosovo Brisel
0 04.08.2022 21:09
ministri energetike EU smanjenje potražnje za gasom
0 26.07.2022 13:06
EU majmunske boginje
0 25.07.2022 14:03