KSB: Vlada mijenja zakon da bi zaštitila Prokoško jezero
(Izvor: Fena)

KSB: Vlada mijenja zakon da bi zaštitila Prokoško jezero

Vlada Kantona Središnja Bosna (KSB) usvojila je u četvrtak na sjednici u Travniku Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o proglašenju Prokoškog jezera spomenikom prirode.

Ovime će, kaže resorni ministar prostornog uređenja, građenja, zaštite okoliša, povratka i stambenih poslova Amir Šećibović, županija doći u mogućnost imenovati upravitelja koji bi zaustavio bespravnu gradnju na ovom jezeru.

"Radi se o izmjeni zakona koja se odnosi na upravljanje Prokoškim jezerom. Trenutno smo u fazi da nemamo upravitelja. Pojavljuje se bespravna gradnja i kako bi ubrzali borbu trebamo izmjenu zakona da bismo odabrali upravitelja. Zakon sada ide na Sabor kantona i aktom Vlade nakon toga odredit ćemo upravitelja, odnosno znat će se tko upravlja kako bismo spriječili bespravnu gradnju", rekao je Šećibović.

Stanje na Prokoškom jezeru, navodi ministar, nije dobro.

"Svjedoci smo da je bespravnom gradnjom narušen sam ambijent. U ovom trenutku struka će morati dati jasno mišljenje, uraditi analize koji je to stupanj i je li to i dalje park prirode. Turizam je u ekspanziji, Prokoško jezero postalo je posjećeno i zanimljivo turistima a mi moramo uraditi sve što je u našoj moći da bismo ga zaštitili", ustvrdio je Šećibović.

U prvoj je zoni, dodaje, izgrađeno dosta novih objekata, a zbog neuređenosti zakona nije se moglo intervenirati, niti zaustaviti bespravnu gradnju.

"Ipak, bitno je da spriječimo dalju bespravnu gradnju jer ako bi sve išlo u pravcu u kojem ide sad, u roku od dvije ili tri godine, Prokoško jezero se definitivno ne bi moglo prepoznati. To je biser našeg kantona", napomenuo je Šećibović.

Problem je što je upravitelj dosad bilo lokalno komunalno poduzeće općine Fojnica, za što nema jasnog uporišta u zakonu.

"Dosad je upravljalo lokalno javno poduzeće, a hoćemo li dalje osnivati kantonalno poduzeće, kako to sadašnji zakon definira, ne znam, jer mi nemamo takvih poduzeća. Na koga ćemo prebaciti prava upravljanja ostaje za vidjeti", zaključio je ministar.

federalna.ba/Fena

Prokoško jezero
Fojnica Prokoško jezero pronađeno tijelo mladić
0 10.08.2021 12:01